Flori - Press

Mire se vini ne faqen tone virtuale "Flori-Press" te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi, Engjell Shehu,etj.

e hënë, qershor 05, 2006

Flori Bruqi:Faleminderit i madhi Van Christo!

From : Bruqi Flori
Sent : Monday, June 5, 2006 8:30 PM
To : art-cafe@alb-net.com, vanchristo@frosina.org
CC : bruqi-flori@hotmail.com
Subject : RE: Kush eshte Van Sotir Christo /Shkrim i botuar ne Flori-Press/


From: "Van Christo"
To: "Bruqi Flori"
Subject: RE: Kush eshte Van Sotir Christo ?
Date: Mon, 5 Jun 2006 16:03:59 -0400

My dear colleague Bruqi Flori:
Thank you for posting my biography which was a very pleasant surpise!
However, because it is an old biography, I have taken the liberty of sending
you below a copy of my interview in Bota Sot in 2004 because it also
describes the 3 major awards that Frosina won for its WebSite
www.frosina.org. Naturally, I'm proud that our Albanian-oriented WebSite
has been noticed by non-Albanians who believed the Frosina WebSite was
worthy of such recognition!

I'm also proud of the fact that the Bota Sot interview also mentions that I
was nominated to be Ambassador to Albania by Senator John Kerry and several
other congressmen in 1996. I believe I am the first person of Albanian
origin to have ever been nominated for a U.S. ambassadorial post.
Shume te fala,
Van Christo


----------------------------------------------------------------------------
----

BOTA SOT

Kush eshte Van Sotir Christo?


16 Apr 2004
Nje korcar i vogel qe u rrit e u be me fame te madhe, ne Amerike !!!
Rjeti Informativ Frosina dhe Faqja e saj e Internetit perceptohet edhe nga
odiencat jo shqiptare

Greater Boston MA: Mr Van Sotir Christo, i lindur ne qytetin e
Korces -juglindje e Shqiperise, ne moshen nje vjecare erdhi ne Amerike. Ka
sherbyer ne ushtrine amerikane me graden "Petty Officer" U.S. Navy -
aeroplanmbajtesja U.S.S. Chaffee, DE230, gjate Luftes se dyte Boterore. shte
qe prej vitit 1960, President dhe Creative Director i Axhensise me te njetin
emer "Van Christo Advertising Agency", e cila, kryen sherbimet e saja dhe ka
klientet e shumte ne Amerike, Kanada dhe Europe. Ka fituar dy cmime
prestigjoze ne kete fushe, ate CLIO dhe Academy Award of Advertising.

Prej 1966 deri 1981, ka krijuar e punuar ne radio-teatrin "Van Christo Radio
Theatre" emison i emtuar ne "Old-Time Radio" radio stacioni Greater Boston,
ne stacion radiofonik - WCRB dhe WBUR. Éshte producent dhe drejtor i disa
radio programeve te njohur per femije si ai "The Treehouse". Njekohesishte
sherben dhe eshte konsulent ne programet e njohura radiofonike "National
Public Radio (NPR), " Corporation for Public Broadcasting (CPB), "U.S.
Department of Education."

Van Christo, gjithashtu eshte intervistuar disa here nga media lokale dhe
ajo kombetare amerikane nga stacionet nga me prestigjozet ne Amerike dhe
bote si : Greater Boston TV , CBS radio, the BBC, Voice of America, Radio
Marti, Wisconsin Public Radio, Associated Press, The Boston Globe, The
Boston Herald, Los Angeles Daily News. Gjate luftes ne Kosove, dhe ndryshime
demokratike ne Shqiperi, se bashku me bashkeshorten e tij , zonjen Jane
Christo kane marre pjese e drejtuar rreth 200 emisione si General Manager of
NPR Radio Station WBUR ne Boston, per kete qellim kane qene te ftuar edhe ne
axhenisne kombetare te Informacionit" United States Information Agency" dhe
Departamentine Shtetit'' . Ata si konsulent kane bashkepunuar edhe me Radio
Tiranen.

Ne 1996, Van Christo, ne projektin e administrates u pate emruar Ambassador
i SHBA-s, ne Shqiperi, nga Senator John Kerry, U.S. Congressman Barney
Frank, ish U.S. Congressman Robert Drinan, Congressman Bob McEwen, etj.


Ne 1994, ne shtetin federal Massachusetts, nga Governori William Weld u
ngakua te kryej detyren e keshillatrit "Governor's Advisory Council" per
emigratet e refugjatet. Me pase rizgjidhet ne te njeten detyre edhe me 1997
nga Governor A. Paul Cellucci. Ndersa me 1998, emerohet si zyrtar i shtetit
federal, ne sektorin e shendetesis" Massachusetts Health" duke punuar me
Commisioner Howard K. Koh's, ne menyre specifike ne ate te ndihmave
shendesore per emigratet " Refugee and Immigrant Health Advisory Committee."


Ai eshte i martuar me zonjen Jane Christo dhe kane kater femije - Jeffrey
Dean, Pira Frosina, Tana Marika, dhe Zachary Tomor.

Bota Sot : A mund te flsini rreth faqes elektronike Frosina, si u krijua dhe
kur?

Mr Van Sotir Christo : Ardhja e demokracise ne Shqiperi, e gjeti grupin e
pare te shqiptareve qe mberriten ne Amerike, pa nje organizate qendrore qe
t'i ndihmonte ata ne kapercimin e veshtiresive te tilla si mesimi i gjuhes
angleze, gjetja e sherbimeve ligjore, punesim, shendetsi, e te tjera. Ne
keto rrethana, 9 vjet me pare une themelova Rjetin Indformativ Frosina, si
nje organizate jo fitim-prurese, si burim kulturor i emigranteve shqiptare,
ne ndihme te porsa ardhurve nga Shqiperia. Per shkak te larmise se burimeve
referuese te Rjetit Informativ Frosina, i njejti informacion perdoret edhe
nga grupe te tjera etnike si portugeze, spanjisht folese dhe aziatike.

Bota Sot : C'fare aktivitetesh te tjera kryen Qendra Kulturore Informative
Frosina?

Mr Van Sotir Christo : Nje nder qellimet kryesore te Rjetit Informativ
Frosina eshte sqarimi i paragjykimeve qe kane, madje edhe disa njerez te
shkolluar, rreth Shqiperise. Per kete arsye, Frosina botoi nje rubrike mete
dhena te shkurtera? me fakte ose pak te njohura ose me informacion te
vecante rreth Shqiperise dhe shqiptareve ne botime te shtypura ose te
vendosura ne rubriken Forumi i Frosines ne faqet e internetit ne adresen
www.frosina.org. Si drejtues i Rjetit Informativ Frosina, shpesh here mjetet
e shtypit me kane kontaktuar per te marre informacion lidhur me shqiptaret e
fakte te tjera qe lidhen me ta. Per shembull, para dhe gjate krizes ne
Kosove, kam dhene per-rreth 200 intervista per organe te ndryshme te
shtypit, e radios e televizionit duke perfshire BBC, Associated Press,
Christian Science Monitor, Televizionin NKH ne Tokio, Japoni e te tjera. Une
jam i angazhuar ne menyre te vazhdueshme me gazetaret shqiptare dhe ata nga
Ballkani qe vizitojne Ameriken.

Bota Sot : Per c'fare tregon kjo faqe me se shumti?

Mr Van Sotir Christo : Kjo tregone se faqja e internetit te Frosines permban
informacion te pazakonshem ose pak te njohur per Shqiperine dhe shqiptaret
vecanerisht ne forumin e njohur Frosina. Per shembull, duke vizituar faqen e
internetit te Frosines, lexuesit kudo ne bote po mesojne tani faktin pak te
njohur qe gjate Holokaustit, Shqiperia ishte i vetmi vend ne Europe qe i
mbrojti hebrenjet e vet nga pushtuesit naziste gjermane gjate Luftes se Dyte
Boterore, nderkohe, qe strehoi dhe ndihmoi hebrenjet e tjere qe ishin
larguar nga Serbia, Austria dhe Greqia per ne Shqiperi. Qe nga themelimi i
saj 9 vjet me pare, Frosina ka botuar nje seri keshillimoresh te cilat japin
nje informacion te bollshem e te nevojshem per te porsaardhurit shqiptare
dhe te tjeret ne Amerike si per shembull ku te mesojne Anglisht, te gjejne
pune e te tjera.

Bota Sot : Cilet artikuj jane me te lexueshem?

Mr Van Sotir Christo : Besoj se Forumi Frosina dhe informacionet e shkurtera
te Frosines jane me te lexueshmet, 4500 deri ne 7500 lexues c'do muaj.

Bota Sot : C'fare informacioni i remdesishem mund te gjendet aty rreth
shqiptareve te pare te ardhur ne Amerike?

Mr Van Sotir Christo : Nuk jam ne dijeni te ndonje burimi tjeter qe te jape
informacion te ketij lloji si ky ne SHBA. Besoj se Frosina ishte e para dhe
e vetmja faqe interneti me orientim shqiptar qe jep keshilla dhe sherbime
referimi per shqiptaret kudo ku ndodhen ne Evrope, Kosove, Maqedoni, Greqi,
Mal te Zi, Gjermani, Zvicer, Angli e vende te tjera.

Bota Sot : Po per te sotmit çfare dispononi?

Mr Van Sotir Christo : Jam i mendimit qe shqiptaret e porsaardhur po
vendosen perfundimisht ne gjirin e komuniteteve te hershme shqiptare ne
Amerike. Megjithate kjo nuk ndodhi ne fillim per shkak te shpresave jo
realiste qe shqiptaret e porsaardhur kishin per “mikepritesit�
shqiptaro-amerikane. Per shembull, te porsaardhurit nga Shqiperia prisnin
nga Shqiptaro-Amerikant qe t'ju gjenin atyre pune, strehim, sherbim
shendetsor, e te tjera. Ishte kjo arsyeja qe une formova Frosinen qe te
sherbente si nje ure midis tyre.

Bota Sot : Ku eshte perqendruar me se shumeti puna juaj kohet e fundit?

Mr Van Sotir Christo : Frosina boton informacion te dobishem si per te
porsaardhurit ashtu dhe per ata shqiptare qe kane ardhur jo shume kohe me
pare dhe per emigrante te tjere qe vijne ne Amerike. Pjesen me te madhe te
kohes e shpenzoj me kerkimin dhe prodhimin e informacioneve te shkurtera te
Frosines dhe informacione te tjera kulturore dhe ne kohen e duhur qe eshte
me interes per shqiptaret dhe te tjeret. Me sinqeritet besoj qe Forumi
Frosina ofron mundesi per shqiptaret dhe te tjeret duke krijuar nje rruge te
gjere qe mbulon nje morri te madhe çeshtjesh dhe qe nxit shkembime
informative dhe komente midis tyre. Forumi Frosina gjithashtu u jep
oportunitete te dobishme vizitoreve te faqes se saj te internetit, ne
mennyre te dobishme me me shume njohuri rreth Shqiptareve, historise e
kultures se tyre.

Bota Sot : Sa eshte numri i anetareve tek Frosina ?

Mr Van Sotir Christo : Jane rreth 200 anetare te regjistruar te Forumit
Frosina. Çuditerisht, faqen e internetit te Frosines e vizitojne edhe shume
individe jo shqiptare per arsyet qe i permenda me lart. Per shembull rubrika
e Recepturave Shqiptare? eshte shume e lexuar vecanerisht nga te huajt qe
shpesh shfrytezojne recepturat. Kam mendimin se Tave Kosi eshte nje nga me
te preferuarat per lexuesit jo shqiptare.

Bota Sot : Cili eshte cmimi qe ju moret kete vit cmimi per Zgjedhje Kultuore
dhe Zgjedhja Popullore?

Mr Van Sotir Christo : 1. Frosina e morri cmimin e Zgjedhjes Kulturore, ne
1998 per shkak te informacionit pak te njohur qe ajo jep rreth Shqiperise
dhe shqiptareve persa i perket kultures dhe historise se ketij kombi. Disa
vizitore te faqeve te internetit te Frosines theksojne se Frosina eshte
burimi me i pasur informativ per shqiptaret ne internet; per shembull, qe
kater Papa te Vatikanit jane me origjine shqiptare, qe ne Shqiperi mund te
jete zbuluar mbeturina e pare arkelogjike ne Europe, qe vendodhja e helmetes
dhe shpates se Skenderbeut eshte Museumi Kunthistorisches ne Vjene te
Austrise, per Teuten, Mbretereshen e Ilireve, e te tjera.

2. Frosina morri cmimin e Zgjedhjes se Popullit: per nder 500 Faqet me te
mira te Internetit ne bote ne vitin 2000 per origjinalitetin e saj, formatin
e lehte per t'u lexuar, informacionin qe jep per shqiptaret dhe te
porsaardhurit e tjere ne Amerike dhe per informacione te tjera pak te
njohura qe jep per shqiptaret.


3. Frosina fitoi cmimin e Arte te Internetit ne shkurt te vitit 2004 per
shume nga arsyet qe une permenda me lart. Jam i kenaqur qe Frosina u njoh
dhe u nderua me marrjen e ketyre tre cmimeve sepse une besoj se kjo eshte
nje deshmi se si Rjeti Informativ Frosina dhe Faqja e saj e Internetit
perceptohen edhe nga odiencat jo shqipatre.

Bota Sot : C'fare detyrash ju dalin perpara ne kete fushe?

Mr Van Sotir Christo : Sic thone ne Amerike, une sherbej si kryeshefi i
guzhines dhe shishe lares? i Frosines, qe do te thote me fjale te tjera qe
une jam pergjegjes per gjithe aktivitetet e Frosines me perjashtim te nje
zonje te mrekullueshme qe punon disa ore ne jave duke u kujdesur per arkivat
zyrtare si llogaritare.

Bota Sot : C'do t'u thonit me kete rast apasionuesve te internetit dhe
abonenteve tuaj ?

Mr Van Sotir Christo : E quaj si nje arritje qe me gezon kur lidh shqiptaret
me njeri tjetrin ne te gjithe boten; gjithashtu i inkurajoj qe te me japin
informacion per Frosinen per llojet e materialeve qe ata deshirojne te
gjejne ne faqet e Internetit tone krejtesishte me orientim shqiptar.


Bisedoi BEQIR SINA
16 Prill 2004

-----Original Message-----
From: Bruqi Flori [mailto:bruqi-flori@hotmail.com]
Sent: Friday, June 02, 2006 2:23 PM
To: art-cafe@alb-net.com; bruqi-flori@hotmail.com;
VanChristo@frosina.org
Subject: Kush eshte Van Sotir Christo ?


Van Christo

Van ChristoVan Sotir Christo was born in the city of Korça in southern
Albania, and brought to America at the age of one before World War II. He
served as a Petty Officer in the U.S. Navy aboard the U.S.S. Chaffee, DE230,
during WWII in the Pacific. Until he formed the non-profit Frosina
Information Network, an Albanian immigrant and cultural resource, he was
President and Creative Director from 1960 to 1993 of the Van Christo
Advertising Agency serving industrial and hi-tech clients in the USA,
Canada, and Europe. His advertising agency won just about every award that
was offered by the advertising industry. He won the prestigious CLIO award
on two separate occasions that is considered the Academy Award of
Advertising.

From 1966 to 1981, he also created the Van Christo Radio Theatre where he
broadcast Old-Time Radio drama over Greater Boston radio stations, WCRB and
WBUR. He was also Executive Producer and director of an award-winning radio
program that he created especially for children called "The Treehouse" that
was praised by judges for its "informative and entertaining format which
capitalizes on radio's ability to stimulate young imaginations." He has also
served as a consultant on specialized radio programming for children to
National Public Radio (NPR), the Corporation for Public Broadcasting (CPB),
and the U.S. Department of Education.

Van Christo recently donated his personal collection of some 2000 Old-Time
Radio programs to the Special Collections Department of the Mugar Library at
Boston University. The collection is now in the process of being catalogued
as the Van Christo Radio Theatre Archive where it will be made available to
students and scholars alike. He is a graduate of the College of Arts and
Sciences at Boston University from which he received a BA degree in the
English Language and English Literature.

Van Christo has been interviewed by several Greater Boston TV and radio
stations, CBS radio, the BBC, Voice of America, Radio Marti, Wisconsin
Public Radio, Associated Press, The Boston Globe, The Boston Herald, Los
Angeles Daily News, and other media where he has provided commentaries on
changing political situations in Albania, and, more recently, about Kosova.
In 1992, he and his wife, Jane Christo who is General Manager of NPR Radio
Station WBUR in Boston, were invited by the United States Information Agency
of the U.S. State Department to serve as consultant-advisors to Radio
Tirana. This initial working visit was so well received by the Albanians
that they were invited back four additional times, and their last visit to
Albania in 1996 was expanded to include four radio stations in Romania.

In 1996, Van Christo was nominated for the post of Ambassador to Albania by
U.S. Senator John Kerry, U.S. Congressman Barney Frank, former U.S.
Congressman Robert Drinan, community and business leaders. In 1994, he was
appointed by then Massachusetts Governor William Weld to his Governor's
Advisory Council on Immigrants and Refugees, and then re-appointed in 1997
by Governor A. Paul Cellucci. In 1998, he was also appointed to
Massachusetts Health Commisioner Howard K. Koh's Refugee and Immigrant
Health Advisory Committee, He is the father of four children - Jeffrey Dean,
Pira Frosina, Tana Marika, and Zachary Tomor.