Flori - Press

Mire se vini ne faqen tone virtuale "Flori-Press" te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi, Engjell Shehu,etj.

e diel, nëntor 20, 2005

Si të luftohet trafikimi i fëmijëve?
Arkiv
Eliminimi i varfërisë ndër kushtet për t'i dhënë fund trafikimit
Raportet e UNICEF-it si dhe të organizmave të tjerë ndërkombëtare thonë se trafikimi dhe shfrytëzimi i fëmijëve në dhe nga vendet e pazhvilluara vazhdon të jetë i pranishëm.

Përjashtim nuk bëjnë as vendet e Evropës Juglindore.

I dërguari i posaçëm i Kombeve të Bashkuara për shitjen, prostitucionin, trafikimin dhe pornografinë e fëmijëve, Juan Miguel Petit, thotë se me qëllim të parandalimit të kësaj dukurie, në Shqipëri duhet implementuar një demokraci e shëndetshme për të luftuar korrupsionin, modernizimin e policisë dhe forcimin e sistemit gjyqësor.

Sipas tij, duhen strategji të shumta sociale nga ana e qeverisë për zonat e lëna në harresë si dhe të përfshihen organizatat jo qeveritare dhe shoqëria.

"Lëvizjet e popullsisë dhe migrimi i fëmijëvë për të gjetur rrugë mbijetese, ndodhin në një hapësirë gjeografike që i kalon kufijtë, ndodh në Itali, Greqi, Maqedoni. Në këtë mision ne jemi përqëndruar tek Shqipëria dhe Greqia. Mesazhi që ne duam të përcjellim është se këto çështje nuk i interesojnë vetëm një vendi. Për fëmijët duhet të mendojnë qeveritë e të gjitha vendeve. Pra, çështja që nga Shqipëria janë trafikuar fëmijë në Greqi, është çështje që duhet t’i interesojë edhe autoriteteve greke. Jam i sigurt se autoritetet greke do ta kuptojnë këtë, "- thotë për BBC-në përfaqësuesi i Kombeve të Bashkuara.

Çfarë mendoni, a po bëhet sa duhet për luftimin e kësaj dukurie dhe si mund të parandalohet ajo?

Na shkruani!

Kjo është e keqe e madhe se çka ndodh në shekullin XXI. Kjo nuk ndodh vetëm në shtetet e varfëra, por edhe në shtetet e pasura. Pra, nuk është fjala vetëm për varfërinë, por edhe për degjenerimin dhe moralin e ulët tek njerëzit në përgjithësi. Për mendimin tim, duhet që të luftohet kjo dukuri e keqe dhe shumë e rrezikshme. Për të luftuar këtë të keqe të madhe dhet së pari të investohet në polici dhe në forcimin e sistemit gjyqësor, por për prostitucionin me fëmijë duhet që dënimet të jenë aq të ashpra sa të mos ju shkojë më në mendje ta përsërisin të njëjtën. Edhe dënim me vdekje, pse jo! Se fëmijët janë një krijesëe pafajshme dhe të pafuqishëm. Të gjithë fëmijët e botës janë njësoj, pa marrë parasysh se ku ndodhin gjëra të tilla. Ne duhet t'i luftojmë këto dukuri me shumë ashpërsi.
Jehon Gorani, Belgjikë

Unë mendoj se në disa raste fajin e kanë prindërit edhe askush tjetër.
Çdo prind duhet ta dijë se ku ndodhet fëmija i tij, në çdo hap të ditës. Nëse një prind nuk e din se ku ndodhet fëmija e tij, atëherë, për mendimin tim, ai nuk është prind!
Bashkim Krasniqi, Londër