Flori - Press

Mire se vini ne faqen tone virtuale "Flori-Press" te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi, Engjell Shehu,etj.

e enjte, nëntor 24, 2005

Ndjese!

Per mungese te kohes nuk jemi ne gjendje te bejme perkthimin nga gjuha sllovene per ca te dhena per gripin e shpezeve,por po e publikojme ashtu si eshte ne gjuhen sllovene.

Novice o ptičji gripi

09.11.
Svetovna banka bo razkrila načrt v vrednosti 1 milijardo dolarjev
Svetovna banka ima danes namen razkriti načrt v vrednosti 1 milijarde dolarjev, ki zajema postopke financiranja boja proti ptičji gripi. Načrt zajema tako boj v že okuženih državah kot tudi v državah s tveganjem okužbe. (vir ABC)

09.11.
Malezijska vlada odobrila nakup zdravil + novi strahovi
Malezijska vlada odobrila nakup zdravil za boj proti ptičji gripi v višini 1 milijona dolarjev.
Prva pošiljka je že na poti, ki bo zadostovala za 60.000 ljudi. Prednost bo uporabi zdravilo bo dana zdravstvenim delavcem in obolelim živalim (vir People)
Žal pa so našli novo skupino mrtvih golobov ob severni meji s Tajsko. S testi trenutno ugotavljajo, ali so umrli zaradi okužbe z virusom.(vir ABC)

08.11.
Vietnam potrdil smrt zaradi ptičje gripe
Vietnamsko zdravstveno ministrstvo je potrdilo, da je bil 35-letni moški, ki je umrl 29.10.2005, okužen z virusom H5N1 in da je bil virus dejansko vzrok smrti. Po poročanju je moški pojedel meso piščanca, ki ga je kupil na tržnici, in bil 26.10. zaradi znakov gripe prepeljan v bolnišnico. Vsaj 92 Vietnamcev je bilo do sedaj okuženih z virusom ptičje gripe in 42 od teh jih je umrlo zaradi virusa. (vir Xinhua)

08.11.
Indonezija potrdila 9 okužbo človeka z ptičjo gripo
Osemletni deček je potrjeno okužen z virusom ptičje gripe, kar poveča število primerov okuženih s ptičjo gripo v Indoneziji na 9. Deček je brat deklice, ki je 28. oktobra umrla v eni od bolnišnic v Jakarti, ravno tako zaradi ptičje gripe. Deklica je imela v hiši veliko ptic, ki so bile očitno vzrok njene okužbe, ali se je virus prenesel z deklice na dečka, pa še ni ugotovljeno. (vir People.com)

08.11.
Nov čip za odkrivanje gripe
Iz ZDA poročajo o novem računalniškem čipu, ki lahko odkrije 11 virusov influence v manj kot četrtini časa, ki ga zato porabijo prejšnje naprave. ta čip bi omogočil veliko hitrejše pregledovanje vzorcev in hitrejše reagiranje na pojavitev virusa.(vir Reuters)

08.11.
Nov izbruh v Rusiji
Mrtva ptica s potrjenim virusom H5N1 je bila najdena v vasi v Uralu. Predstavnik oblasti je dejal, da je sedaj virus potrjen v 8 ruskih provincah in kar v 12 vaseh, sumijo pa prisotnost virusa še v 12 vaseh. Da bi spravili virus pod kontrolo, so pobili na tisoče ptic. Predstavnik trdi, da so virus prinesle ptice selivke iz Azije.(vir ABCnet)

08.11.
Peking zaprl vseh 168 trgov s perutnino
World Health Organization bo Kitajski pomagala odkrivati morebitne okužbe s ptičjo gripo pri ljudeh. Oblasti so začele zasegati vso doma vzgojeno perutnino in prepovedale prodajo živih kokoši,rac in ostalih ptičev. (vir ChinaDaily)

04.11.
Zemljevid ptičje gripe
BBC je pripravil interaktiven zemljevid ptičje gripe in zgodovine širjenja. Grafično so prikazana območja izbruhov, poti ptic selivk in primeri smrtnih žrtev med ljudmi. Za ogled potrebujete Flash Player, ampak večina vas ga tako že ima nameščenega. (vir BBC)

04.11.
Dobra novica: Roche zavezan povečanju proizvodnje protivirusnih zdravil
Švicarski farmacevtski koncern Roche je zavezan povečanju proizvodnje protivirusnih zdravil, konkretneje tamifluja, in sicer preko boljših zmogljivosti pa tudi z licenciranjem izdelave pri drugih proizvajalcih,je sporočila Evropska komisija. (vir SiOL)

04.11.
Ptičja gripa nas bo stala veliko
Svetovna banka opozarja, da bodo stroški morebitne pandemije zelo visoki. Največji udarec že doživljajo azijske države, predvsem v sektorju turizma, transporta in prodaje, najhujši udarec pa je doživela prav industrija perutnine. (vir BBC)

04.11.
Nov izbruh ptičje gripe na Kitajskem
S Kitajske poročajo o četrtem izbruhu ptičje gripe v zadnjem mesecu, v Vietnamu pa preverjajo morebitno okužbo neke ženske. (vir RTVSLO)

04.11.
Nazaj z dopusta
Ahhhh, nazaj z dopust na delo! Ne bi imel čisto nič proti podaljšanju. Vidim, da je bilo med prazniki rahlo zatišje, ampak danes že prihajajo precej slabše novice.

28.10.
1 škatlica Tamifluja na 1000 prebivalcev
Ja, to sem včeraj pozabil napisati. V Trenjih so povedali, da ima Slovenija 1 škatlico Tamifluja na 1000 prebivalca (1/1000). Skoraj več kot Romunija (1/44) in res skoraj toliko kot Italija (1/3xx). Da ne govorim o Franciji (1/7). Juhu, Bručan (in predhodnik)! Čeprav je WHO na začetku leta opozorila, da naj si države povečajo zaloge Tamifluja, tudi zaradi epidemije navadne gripe.

28.10.
Počitnice
Odhajam na kratkotrajne počitnice do srede. Žal nisem našel nikogar, ki bi bil pripravljen pomagati pri posodabljanju strani. Če bi radi pomagali, mi pošljite mail na jan@buy--tamiflu.com.

28.10.
Slovenski labod potrjeno ni imel gripe
Revež se je zapletel v ribiški laks, gotovo pa se ne zaveda, da je povzročil kar nekaj panike.

28.10.
Pri romunski čaplji potrdili virus H5N1
Romunski minister za kmetijstvo Gheorghe Flutur je danes sporočil, da je bila siva čaplja, ki je minuli teden poginila na severovzhodu Romunije, nosilka visokopatogenega virusa ptičje gripe H5N1... več Siol

28.10.
Labod iz Maribora ne kaže znakov gripe
Danes bo VURS objavil rezultate virološke raziskave laboda, ki so ga naši ob Dravi. Zaenkrat ne kaže, da bi bil okužen s ptičjo gripo. Obstaja sum, da se je labod utopil. Vurs je še razširil preventivne ukrepe preko na 80 odstotkov ozemlja. Torej, spravite svoje kure. Jaz grem pa pogledat k papagaju, nekaj je začel KAŠLJATI.... več Siol

28.10.
Chrion dobil posel za izdelavo Tamifluja v vrednosti 62.5 milijonov USD
Nekaterim se očitno naš minus obrača v plus. Žal takšen je ta svet. Dobra stran tega dogodka je, da bo zaradi tega na voljo več zdravila na svetu...več Reuters

28.10.
Ptičja gripa v Indoneziji se seli v urbana območja
Indonezijske oblasti poročajo, da se ptičja gripa seli v urbana območja. Država najema študente, ki iščejo poginule ptice. "Vsi mrtvi piščanci, ki smo jih našli, prihajajo iz stanovanjskih območij", pravi kmetijski minister. V Indoneziji so umrli vsaj 4 ljudje zaradi ptičje gripe, 3 pa so potrjeno okuženi...več The Australian

28.10.
Roche ustavil pošiljanje Tamiflu-ja v ZDA
Farmacevtsko podjetje Roche je začasno prenehalo s prodajo Tamifluja zasebnemu sektorju v ZDA. Razlog je namen Rocheja, da zagotovi dovolj Tamifluja, zdravila za katerega strokovnjaki verjamejo, da je zaenkrat najbolj efektivno pri zdravljenju ptičje gripe, za obdobje inluence.... več MSNBC

27.10.
Trenja + nov naslov
Sedaj je stran dosegljiva tudi preko naslova www.kupi-tamiflu.com. Malce lažje za povedati naprej. Ravno pa poslušam Trenja.... danes je pa Slak kar strog. Ponavadi je bolj mehak. Me pa to veseli, ker sem že naveličan poslušanja politikov, ki vsak stavek zavijajo in zavijajo v sladkorno peno, preden ga dajo od sebe! HOČEMO DIREKTNE ODGOVORE!.....Dobro, dobro!

Kaj smo slišali v Trenjih?

  • Da smo verjetno država z najmanj Tamifluja na prebivalca v Evropi; za Romunijo, Italijo, itd...
  • Da smo kljub priporočilom strokovnjakov in WHO (World Health Organization) svoje zaloge Tamifluja začeli obnavljati prepozno (pol leta). Če ne drugega, bi nam lahko pomagal pri navadni gripi, verjetno se spomnite, da je bil lanski izbruh slabo nadzorovan.
  • Imamo pa maske, ki preprečujejo prenašanje virusov! Vprašanje pa, če dovolj.
  • Slovenija ima "baje" pripravljen načrt za primer pandemije. Ampak je dobro skrit, da ga ne bi noben videl. Vam je jasno kaj početi v primeru pandemije? Kam se obrniti, kaj početi, kaj NE početi? Avstrija ima celoten načrt na internetu, in državljani si ga lahko pogledajo kadarkoli.

Nič kaj preveč spodbudno, kajne? Se mi zdi, da bi morala biti Slovenija bolje pripravljena na morebitni izbruh ptičje gripe med ljudmi.

27.10.
Cepivo proti virusu H7N1, Novi primeri gripe v Rusiji
POZOR! Cepivo bodo začeli klinično testirati šele spomladi leta 2006. Proti virusu H5N1 pa še vedno ni ne cepiva ne zdravilo, možnost je, da pomaga le Tamiflu. (vir 24ur)

27.10.
Na Hrvaškem nevarna vrsta virusa
Zagreb/Peking/Berlin/Bruselj/Strasbourg/Saint Denis/London - Pri poginulih labodih s Hrvaške so rezultati testov v Veliki Britaniji potrdili navzočnost smrtonosnega podtipa virusa ptičje gripe H5N1.

"Evropsko komisijo je referenčni laboratorij iz Weybridgea obvestil, da je virus, osamljen pri divjih pticah na Hrvaškem, resnično vrste H5N1," je dejal tiskovni predstavnik komisije Philip Tod. Skoraj hkrati s komisijo so navzočnost virusa potrdile tudi hrvaške veterinarske oblasti v Zagrebu. (vir Delo)

27.10.
Na ScienceDaily je napisan zanimiv članek o morebitnih socialnih posledicah morebitne pandemije. Avtor govori o tem, kaj se lahko zgodi, ko bo poskrbljeno za premožne, medtem ko bodo reveži umirali, predvsem v področjih kjer oblasti niso pripravljene na izbruh. Situacijo primerja z izbruhom španske gripe leta 1918 in posledicami orkana Katrina. Zanimivo branje, link.

27.10.
Včeraj sem na TheJakartaPost.com zasledil novico, da Indonezijske oblasti raziskujejo primer ptičje gripe na Baliju. Danes je ta novica čudno izginila. Verjetno bi bila ptičja gripa za Bali in turizem še večji udarec kot bombe. Link na "bivšo" novico.

27.10.
Poginuli labod: za zdaj ne kaže na ptičjo gripo
Ljubljana - Generalna direktorica Veterinarske uprave RS Vida Čadonič Špelič je povedala, da analize poginulega laboda, ki še potekajo, za zdaj ne kažejo na sum okužbe s ptičjo gripo. (vir Siol)

26.10.
Ravnokar sem slišal po 24ur, da so na Hrvaškem uradno potrdili smrtonosni virus H5N1.

26.10.
VURS širi območja prepovedi reje perutnine na prostem
Peking - Veterinarska uprava RS je odločila, da razširi območja z izrazitim tveganjem, kjer veljajo ukrepi pred ptičjo gripo. Medtem so pri poginulih labodih s Hrvaške potrdili navzočnost smrtononosnega virusa H5N1. Novo žarišče so odkrili tudi na Kitajskem, na otoku Reunion pa obstaja sum na ptičjo gripo pri človeku.

25.10.
Danes sem bil povabljen v oddajo Trenja na POPTV, v kateri bodo ta četrtek govorili o tematiki ptičje gripe. Ker se ne želim medijsko izpostavljati, sem povabilo odklonil, očitno pa iščejo ozaveščeno osebo z izdelanim stališčem do ptičje gripe, ki bi sodelovala v oddaji. Kontakt: vasja.jager@pop-tv.si.

Spoštovani,


oglašam se vam v zvezi z oddajo Trenja, v kateri bomo ta teden govorili o ptičji gripi. V njej bomo govorili med drugim tudi o možnosti izbruha pandemije pri nas in o pripravljenosti sistema na ta scenarij. Velik del oddaje bomo posvetili tudi oskrbi z zdravilom tamiflu: koliko ga imamo (menda se ga v lekarnah ne dobi več), koliko smo ga naročili, za koliko bolnikov bi zadostovale zaloge ter kaj je z ostalimi - po kakšnih kriterijih se bo zdravilo predpisovalo in komu.

Želeli bi, da bi v oddaji sodeloval tudi ozaveščen državljan, ki ga problematika zanima in ima izdelano stališče. Če bi vas sodelovanje v debati zanimalo ali če potrebujete kakšna dodatna pojasnila, mi prosim sporočite nazaj na elektronski naslov. Hvala za vaš čas in lep dan še naprej,

Vasja Jager,
oddaja Trenja, POP TV"

25.10.
Četrta žrtev ptičje gripe v Indoneziji
JAKARTA (Reuters) - Indonesia confirmed on Tuesday a fourth person in the country had succumbed to bird flu while China said hundreds of farm geese had died, the latest outbreak of a disease that seems to defy efforts to halt its spread.

25.10.
Nov izbruh ptičje gripe na Kitajskem
BEIJING : China has reported a new outbreak of bird flu in which 2,100 geese and chickens were infected, its second in less than a week, the World Organisation for Animal Health (OIE) said on Tuesday.

24.10.
EU bo še danes prepovedala uvoz perutnine s Hrvaške
Evropska komisija bo verjetno še danes prepovedala uvoz perutnine in perja s Hrvaške, potem ko je bil tam v petek zvečer potrjen virus ptičje gripe vrste H5, so potrdili v Bruslju. Medtem so prvi izidi testiranj potrdili, da sta bila dva poginula laboda, ki so ju v soboto našli v ribniku v Našicah, tudi okužena s ptičjo gripo. (vir SiOL)

24.10.
EU bo še danes prepovedala uvoz perutnine s Hrvaške
Evropska komisija bo verjetno še danes prepovedala uvoz perutnine in perja s Hrvaške, potem ko je bil tam v petek zvečer potrjen virus ptičje gripe vrste H5, so potrdili v Bruslju. Medtem so prvi izidi testiranj potrdili, da sta bila dva poginula laboda, ki so ju v soboto našli v ribniku v Našicah, tudi okužena s ptičjo gripo. (vir SiOL)

22.10.
Ptičja gripa na Hrvaškem in v Britaniji
Na Hrvaškem so potrdili, da so pri dvanajstih divjih labodih, ki so jih našli poginule v jezeru Zdenci na vzhodu države, odkrili virus ptičje gripe tipa H5. (vir BBC)

23.10.
V Veliki Britaniji virus ptičje gripe H5N1
Papagaj v Veliki Britaniji, pri katerem so v petek potrdili ptičjo gripo, je bil okužen s človeku nevarnim sevom virusa H5N1, so sporočili z britanskega kmetijstva za okolje, prehrano in kmetijstvo. Švedski veterinarski institut pa je v soboto zvečer sporočil, da so pri neki raci ugotovili virus ptičje gripe, ki pa ni nevaren človeku. (vir SiOL)

13.10.
Zdravilo tamiflu učinkovito v primeru ptičje gripe
Na Hrvaškem so potrdili, da so pri dvanajstih divjih labodih, ki so jih našli poginule v jezeru Zdenci na vzhodu države, odkrili virus ptičje gripe tipa H5. (vir SiOL)