Flori - Press

Mire se vini ne faqen tone virtuale "Flori-Press" te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi, Engjell Shehu,etj.

e enjte, tetor 13, 2005

Ja ushtarakët që dënoi Enver Hoxha

Të dënuar e denigruar në vitet 1944-1948Mustafa Gjinishi, anëtar i Shtabit të Përgjithshëm, i vrarë pabesishtSejfulla Maleshova, anëtar i ShP, i internuarMestan Ujaniku, Nënkolonel, i burgosurKadri Hoxha, Kolonel, i burgosur disa herëIslam Radovicka, Kolonel, i pushkatuarRrahman Ruçi, Kolonel, i pushkatuar Kasem Trebeshina, Major, i burgosur (disident)Bajram Sinoimeri, Kolonel, i denigruarEnver Sazani, Kolonel, i pushkatuarSeliko Sulo, Nënkolonel, i denigruarHamit Keçi, Kolonel, i burgosurIsuf Keçi, Kolonel, i burgosurSali Ormeni, Kolonel, vrarë prapa shpineBeqir Ndou, Kolonel, i burgosurPetrit Bazina, Major, i denigruarAbedin Shehu, Kolonel, i denigruarTuk Jakova, Gjeneral, i burgosurNexhip Vinçani, Gjeneral, i burgosurKristo Themlko, Gjeneral, i përndjekurTë dënuar e të liruar nga Ushtria në vitet 1956-1966Bedri Spahiu, Gjeneral, burgosetTahir Kadare, Gjeneral, burgosetHulusi Spahiu, Gjeneral, burgosetPëllumb Dishnica, Kolonel, burgosetMërkur Çela, Kolonel, burgosetTeme Sejko, Admiral, pushkatohetNovruz Bejleri, Nënkolonel, pushkatohetAbdyl Resuli, Nënkolonel, pushkatohetHalim Xhelo, Gjeneral, burgosetDilaver Raçi, Kolonel, burgosetIliaz Ahmeti, Kolonel, internuarMyslym Keta, Kolonel, dyshohet për eliminimQani Sinani, Major, burgosetAngjel Gorozhiani, Major, i denigruarPandeli Varezi, Major, burgosetLefter Kasneci., Kolonel, i denigruarAgim Spahiu, Major, i denigruarGjin Marku, Gjeneral, burgosetOficerë madhorë e të lartë, dënuar e denigruar në vitet 1974-1982Eliminimi i oficerëve pas të ashtuquajturit grup puçist, siç pohonte në korrik 1975 vetë Mehmet Shehu, ish kryeministër dhe ministër i Mbrojtjes, arriti në 3000 vetë. Lista e mëposhtme është një pjesë e atij spastrimi.Beqir Balluku -Ministër i Mbrojtjes, ish komandant brigade gjatë Luftës, ish komandant divizioni, ish gjeneral-kolonel para heqjes së gradave, Hero i Popullit, i pushkatuarPetrit Dume -Shefi i Shtabit te Përgjithshëm, ish komandant brigade, ish gjeneral leitnant para heqjes së gradave, Hero i Popullit, i pushkatuarHito Çako - Drejtor Politik i Ushtrisë, ish komandant brigade, ish komandant korpusi, ish gjeneral lejtënant para heqjes së gradave, Hero i Popullit, i pushkatuarRrahman Parllaku - Zëvëndësshef i Shtabit të Përgjithshëm, ish komandant divizioni, ish gjeneral lejtënant para heqjes së gradave, Hero i Popullit, i burgosurTodi Naço - Komandant i Artilerisë, ish komandant brigade, ish gjeneral lejtënant para heqjes së gradave, i internuarVaskë Gjino - ish komisar brigade, ish gjeneral lejtënant para heqjes së gradave, i burgosurHalim Ramohito - Zëvendësdrejtor Politik i Ushtrisë, ish gjeneral major para heqjes së gradave, i burgosurAndon Sheti - Drejtor i Zbulimit të Ushtrisë, i burgosurDilaver Poçi - Ish drejtor Politik, ish gjeneral major para heqjes së gradave, i internuarErnest Jakova - Zëvendësdrejtor i Institutit të Studimeve Ushtarake, ish gjeneral major para heqjes së gradave, i internuarElami Hado - Komandant i Akademisë, i burgosurSpiro Shalësi - ish gjeneral para heqjes së gradave, i internuarAgron Çomo - ish nënkolonel para heqjes së gradave, i internuarFaik Take - ish kolonel para heqjes së gradave, i burgosurShaban Reçi - ish kolonel para heqjes së gradave, i burgosurHalit Zhuka - ish nënkolonel para heqjes së gradave i denigruarXhevat Alibali - ish major para heqjes së gradave, i burgosurXhemal Ymeri - ish major para heqjes së gradave, i denigruarSkënder Malindi - ish kolonel para heqjes së gradave, i denigruarPetrit Malindi - ish major para heqjes së gradave, i denigruarKoli Mborja - ish kolonel para heqjes së gradave, i burgosurSulo Kozeli - ish gjeneral major para heqjes së gradave, i internuarBegator Kozeli - ish kolonel para heqjes së gradave, i burgosurKozma Zegali - ish nënkolonel para heqjes së gradave, i burgosurIlo Prifti - ish zëvendësdrejtor Politik i Ushtrisë, i burgosurTahir Voshtina - ish nënkolonel para heqjes së gradave, i burgosurPertef Myftari - ish major para heqjes së gradave, i denigruarSpiro Dede - ish major para heqjes së gradave, i denigruarAdnand Qatipi - ish kolonel para heqjes së gradave, i denigruarNikollaq Sallabanda - ish kolonel para heqjes së gradave, i internuarSali Merkaj - ish nënkolonel para heqjes së gradave, i denigruarDemo Liço - ish major para heqjes së gradave, i denigruar.Lame Prifti - ish major para heqjes së gradave, i denigruarGuri Shyti - ish major para heqjes së gradave, i denigruarMalo Harshova - ish kolonel para heqjes së gradave, i denigruarBexhet Guxholli - ish nënkolonel para heqjes së gradave, i denigruarThoma Vasili - ish major para heqjes së gradave, i denigruarSami Hadëri - ish kolonel para heqjes së gradave, i denigruarLlazi Jakova - ish kolonel para heqjes së gradave, i denigruarQemal Poçi - ish major para heqjes së gradave, i denigruarAli Meçe - ish major para heqjes së gradave, i burgosurOficerë kryesorë dënuar, liruar e shkarkuar nga detyrat pas vrasjes së Mehmet Shehut dhe arrestimit të Kadri HazbiutVeli Llakaj - Shef i Shtabit të Përgjithshëm, shkarkohet nga detyra, transferohet në Cërrik.Nazar Berberi - Zëvendësministër i Mbrojtjes, shkarkohet nga detyra, transferohet në Pogradec.Maliq Sadushi - Zëvendësministër i Mbrojtjes, nxirret në lirim nga ushtria.Mendu Backa - Zëvendësministër i Mbrojtjes, nxirret në pensionAlfred Moisiu - Zëvendësministër i Mbrojtjes, shkarkohet transferohet në Korpusin e BurrelitQamil Poda - Komandant i Flotës Luftarake Detare, nxirret në lirim nga ushtriaSpiro Adhami - Komandant i Akademisë, nxirret në lirim nga ushtria.Duro Shehu - Shef Shtabi i MKA-së, shkarkohet nga detyra, dënohet.Bajo Topulli - Drejtor i Përgjithshëm i Prapavijave, shkarkohet nga detyra, tranferohet në Shkodër.Naum Gjinikasi - Komandant i MKA-së, nxirret në lirim.Feti Rasha - Drejtor i Forcave Vullnetare, nxirret në lirimAleko Koka - Drejtor i Tankeve, shkarkohet nga detyraSul Domi - Drejtor i Artilerisë, nxirret në lirim.Gaqo Pojani - Drejtor i Armatimit, nxirret në lirim.Hito Goxhi - Drejtor i Organizimit, shkarkohet nga detyra, transferohet në DurrësEnver Lagji - Drejtor i Kimisë, shkarkohet nga detyraArshi Dolla - Drejtor i Prapavijave, shkarkohet nga detyra, transferohet në AkademiÇuman Sejdia - Drejtor i Financës, transferohet në Bazën e Furnizimit ElbasanSpiro Milo - Drejtor i Furnizimit, transferohet drejtor i Uzinës së ArtilerisëXhelo Rexhepi - Drejtor i Planit, transferohet shef plani në Korpusin e GjirokastrësDiftir Hysi - Drejtor i Autotraktorëve, transferohet në Korpusin e KorçësDashamir Ohri - Shef Shtabi i Flotës Luftarake Detare, nxirret në pensionBejkush Ruka - Zëvendësdrejtor i Prapavijave,transferohet në Korpusin e BurrelitPëllumb Klosi - Zëvendësdrejtor i Industrisë Ushtarake, shkarkohet nga detyraTarabi Bebeçi - Zëvendësdrejtor i Armatimit,transferohet në Shkodër.Zenel Meta - Zëvendësdrejtor Operativ, transferohet në LushnjëPëllumb Çakërri - Zëvendësdrejtor i Tankeve, shkarkohet nga detyra.Faslli Kokona - specialist në ministri, nxirret në lirimSelami Kardhashi - specialist në ministri, nxirret në lirimPërparim Myrto - specialist në ministri, transferohet në një repart të TiranësShefqet Mezini - Zëvendësdrejtor i Furnizimit, lirohet nga ushtriaNë këtë periudhë diktatura u kthehet edhe një herë ish oficerëve madhorë të hequr në 1974-ën e të internuar, të cilët i arreston dhe i dënon me burgim.Arif Hasko - ish zëvendësministër i Mbrojtjes,ish gjeneral para heqjes se gradave, burgoset pas vrasjes së Mehmet Shehut.Abaz Fejzo - ish komandant i Mjeteve të Blinduara, ish gjeneral para heqjes së gradave, liruar nga ushtria më 1974, i internuar, burgoset pas vrasjes së Mehmet ShehutSadik Bekteshi - ish drejtor i Institutit të Studimeve Ushtarake, liruar nga ushtria më 1974, i internuar, ish gjeneral para heqjes së gradave, burgoset pas vrasjes së Mehmet Shehut.Muhamet Prodani - ish drejtor Operativ i Ushtrisë, ish gjeneral para heqjes së gradave, liruar nga ushtria më 1974, i internuar, burgoset pas vrasjes së Mehmet Shehut.Po në këto vite u arrestuan e u dënuan edhe disa oficerë të tjerë me akuzat e tradhtisë e të organizimit të puçeve.Neim Muho - ish komandant Korpusi, arrestohet dhe burgoset.Petrit Mançe - ish komandant brigade, arrestohet dhe burgoset.Tanush Shyti - ish gjeneral para vitit 1966, i denigruarNovruz Demiri - ish major para vitit 1966, i burgosur.Josif Zegali - ish shef Shtabi i Xhenios, në vitin 1983 burgoset për të dytën herë.Kiço Janku - ish kolonel para vitit 1966, i denigruar.Skënder Godo - ish kolonel para vitit 1966 i denigruarJanaq Budina - ish nënkolonel para vitit 1966, i denigruar.Sami Vinçani - ish major para vitit 1966, i denigruarTefik Ruçi - ish komandant korpusi, shkarkohet nga detyra, i denigruar.Vangjel Priftanji - ish kolonel para vitit 1966, i denigruar.Shënim: Janë shumë e më shumë oficerë të pushkatuar, të dënuar e denigruar nëpër vite. Ishte e pamundur të evidentoheshin të tërë ata, sepse mungon si impenjimi i organizmave, ashtu edhe i punonjësve të arkivave apo personelit. Për pushkatimin e njëhershëm të 26 oficerëve të ish Regjimentit të Delvinës në 1947-ën, nuk munda të siguroj dokumentacion.