Flori - Press

Mire se vini ne faqen tone virtuale "Flori-Press" te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi, Engjell Shehu,etj.

e diel, tetor 23, 2005

Flori-Press njofton se fundamentalizmi musliman nuk ka ekzistue ne Kosove,por ka ekzistuar fundamentalismi serbo-jugosllave !

GJENOCIDI SERB MBI BASHKËSINË ISLAME TË KOSOVËS - GJENOCID MBI SHQIPTARËT


" Ç´është e vërteta, fundamentalizmi islam nuk ka ekzistuar në Kosovë, në dallim nga fundamentalizmi ortodoks serbë". ( Janosh Bugajski)

Shkruan: Arif MOLLIQI / Deçan - Hamburg

Gjenocidi dhe etnocidi serb ndaj shqiptarëve është shumë i vjetër dhe paraqitet në forma të ndryshme. Për ta indoktrinuar masen e popullit gjatë shekujve mbi të drejtën historike të serbëve në Kosovë, shkenca dhe politika serbe përmes trillimeve, gënjeshtrave dhe falsifikimeve janë përpjekur dhe, përpiqen që luftërat e tyre për pushtimin e trojeve shqiptare ti paraqesin si luftëra të shejta çlirimtare. Idetë e përtrirjes së perandorisë së car Dushanit apo Nemanjiqëve, shkenca dhe qeveritë serbe i përdorin pa zgjedhur mjete për të krijuar një Kosovë me shumicë serbe.

Zbatimi i këtyre ideve u bë me gjenocid shtetëror, ushtri dhe polici e, çka është edhe më keq, në këtë barbarizëm për pastrimin etnik të popullësisë shqiptare u angazhua edhe popullata serbe. Ajo tregoj se nuk qëndron aspak më poshtë se kriminelet qeveritarë.Ndërsa intelektualët serbë qëndrojnë në shkallën më lartë të kriminalitetit,të etnogjenocidit serbë ndaj shqiptarëve, sepse ata tërë potencialin intelektual e hargjuan për të përpiluar plane dhe programe për zhdukjen e popullit shqiptarë.

Në këtë drejtim akademikët serbë ishin dhe mbeten ata që e ushqyen këtë gjenocid serbë ndaj shqiptarëve duke përpiluar programe për krijimin e "Serbisë se Madhe", në bazamentin e të cilit program ishte pastrimi i tokave kinse të shenjta serbe nga shqiptarët. Ky program u quajt me emërin "Naçertanjen" dhe e përpiluan bashkarisht kreret e ortodoksizëmit duke ia mveshur autorësin një monstrumi të policisë serbe Garashaninit. Më vonë ky program u bë abetare e vetë Akademisë Serbe te Shkencave, e cila e përdori deri në ditët e sotme kundër shqiptarëve.

Kjo akademi u inkuadruar gjërë në pafundësi në fushatën serbomadhe për zhdukjen e shqiptarëve me " Memorandumin" e saj famëkeq dhe fund e krye shoviniste, në krye të se cilës qëndronin akademikët tashmë të njohur si: V. Çubrilloviq, I. Andriq, D.Qosiq, D.Bogdanoviq etjerë. Mirëpo, rolin kryesor dhe prise e gjitha këtyre pastrimeve etnike ishte dhe mbeti kisha ortodokse serbe e ndihmuar nga ortodoksizëmi sllavë në përgjithësi. Dihet se, qysh nga formimi i kishës nacionale ortodokse serbe nga Sveti Sava (1219), kjo kishë ka pasur qëndrim armiqësor ndaj feve joortodokse dhe popujve joserbë, e sidomos ndaj shqiptarëve pa marr parasysh se cilës fe i takonin.

Serbët në emër të ortodoksizëmit vrasin, therin ,... e djegin objektet e shenjta fetare shqiptare

Si rezultat i programeve djallëzore dhe antinjerëzore të kishës ortodokse, në dimrin e vitit 1877/78 nga Toplica dhe vendet tjera shqiptare në Serbinë Jugore u detyruan që mbi 630 fshatra të banuara me popullatë të besimit islam, kryesisht shqiptarë u detyruan t´i lëshonin përgjithmonë trojet e tyre etnike.

Ky gjenocid dhe etnocid me përmasa të mëdha që u ushtrua nga ortodoksizëmi serbë, e duke përdorur mekanizma shtetrorë si polici, ushtri dhe çeta vullnetare të specializuara për masakrime mbi shqiptarët, vazhdoj deri në ditët e sotme. Fatkeqësisht ky gjenocid kaloi në heshtje nga qarqet politike evropiane të kohës sepse në këtë hapësirë ndikonte politika shoveniste ortodokse ruse dhe greke.

Edhe, ajo që ndodhi me shqiptarët gjatë viteve të fundit, s´ishtë asgjë tjetër pos vazhdimësi e politikës represive serbe e mbeshtjellur me ortodoksizëmin sllavo- grek kundër shqiptarëve në përgjithësi, e sidomos kundër shqiptarëve të besimit aslam.

Kështu që edhe gjatë ofenzivës së serbëve (1998/99) në Kosovë, Bashkësia Islame e Kosovës si institucion pësoi shumë. Në mesin e të rënëve dëshmorë (shehidë) janë më se 30 imamë, studentë dhe nxenës të Fakultetit të Studimeve Islame dhe të Medresës së Mesme " Alaudin" në Prishtinë. Në shënjestër të soldateskës serbe dhe paramilitarëve serb ishin edhe objektet fetare islame si; xhamitë, mesxhidët, medreset dhe teqet. Poashtu kanë pësuar edhe shumë dokumente të rralla me vlera të mëdha arkivore për kulturën tonë kombëtare dhe fetare.

Se ortodoksizmi sllavë kishte ndërmarr kryqëzatë kundër tërë asaj që ishte shqiptare dhe kishte besim islam, u vërtetua kur edhe selisë së Kryesisë së Bashkësisë Islame në Prishtinë ortodoksizëmi paranoid serbë ia kishte vua zjarrin.

Duke ju referuar disa të dhënave të Bashkësisë Islame në Prishtinë dhe, të dhënunave të nxjerrura nga " Dituria Islame" nr. 111-112, ne këtu po i japim disa shënime për dëshmorët (shehidet) klerik shqiptar, si dhe për objektet e fesë islame në Kosovë që u dëmtuan nga fundamentalizmi ortodoks serbë.
Lista e imamëve të rënë dëshmorë (shehid)Lista e imamëve, puntorëve dhe studentëve që konsiderohen të humbur ose mbahen në burgjet serbe

1Mulla Sylejmani- Novosellë (Pejë)1Ismet Limani- Hajvali, i zhdukur

2Beqir Krasniqi- Lëbushë(Deçan)2Nuhi Ismaili- Miradi, i zhdukur;

3Shaban Gashi- Vërmicë(Malishevë)3Muharrem Gashi-B.I, i zhdukur

4Mulla Hajdini- Llaushë( Skenderaj)4Kadri Dërguti-Rahovec, i burgosur

5Zenel Hoxha- Korroticë5Bekim Begolli- Tërnavë, i burgosur

6Ismail Morina- Mitrovicë6Baki Namani-Prapashticë, i burgosur

7Hajrulla Bega-Bellacërkë

8Arif Shala- Celinë

9Nusret Hajdari- Dobërçan

10Fadil Rashiti- Petrovë

11Ramush Shatri - Tomoc

12Sylejman Ramcçaj- Shushicë (Istog)

13Hasan Hasallari - Seqishtë ( Kaçanik)Nxenës dhe student të vrarë

Fakultetit të Studimeve Islame
1. Fadil Rashiti- Petrovë,

Medreseja e Mesme "Alaudin", Prishtinë

1. Januz Zejnullahu- Viti,
2. Sami Pllakolli- Podjevë
3. Nysret Musa- Mitrovicë,
4. Shefqet Zeka-Prishtinë
5. Arben Hyseni- Shtime
6. Behar Abdylmexhidi-Prizren
7. Selim Selimi-Shtime
8. Muhamed Ukshini-Gjakovë
9. Mustafë Veseli-Reçan
10.Muhamet Biçku-Kamenicë
11.Feti Sofiu- Kosavë
12.Sali Selmani- Gllamnik
13.Habib Hoxha- Bllacë
14.Hysen Zeka- Vërmnicë
15.Halim Bajraktari- Gllogoc

Xhamitë e dëmtuara, të djegura dhe të shkatërruara nëpër KBI

PrishtinëPodujevë

1Xhamia e Llapit- e djegur1Orllan- e djegur

2Lismir- e djegur2Llapashticë- e djegur

3Bardh i Madh- e djegur3Dobratin- e djegur

4Hamidi, e dëmtuar rëndë4Halabak, - e djegur

5Miradi e Epërm- e djegur5Bredash- e djegur

6Keçekollë- e djegur6Luzhan - e dëmtuar

7Halilaç- e shkatërruar7Penuhë - e granatuar

8Besi- e dëmtuar8Dumosh - e demoluar

9Sllatinë- e dëmtuar9Bellopojë- e demoluar

10Prapashticë- e dëmtuar

11Grashticë- e demoluar

12Barilevë- e e dëmtuarPejëIstog

1Xhamia e 0arshisë- e djegur1Xhamia e Istogut- e djegur

2Xhamia e Kuqe- e djegur tërisht2Vrellë- e dëmtuar

3Xhamia e Kurshumlisë- e djegur3Studenicë- e djegur

4Xhylfatyn- e demoluar4Shushicë- e djegur

5Xhamia e Puhovcit- e demoluar5Uçë - e demoluar

6Xhamia e Hamamit- e djegur tërsisht6Kaliqan - e djegur

7Xhamia e Pelivan Mejdanit-e demoluarGjakovë

8Xhamia e Tahtalisë- e demoluar1Xhamia e Hadumit- e djegur

9Xh.. e Defterdarit- e djegur2Xh. e Fetah Agës- e dëmtuar

10Mesxhidi- e demoluar3Xh. e Qylit- e dëmtuar

11Loxhë- e shkatërruar me themel4Xh. e Gecës- e dëmtuar

12Raushiq- e djegur5Irzniq- e djegur tërsisht

13Lybeniq- eshkatërruar6Rogovë- e shkatërruar

14Strellci i Epërm- e dëmtuar7Deçan- e djegur e rrënuar

15Strellci i Poshtëm- e dëmtuar8Carrabreg- e rrënuar

16Lëbushë- e dëmtuar9Junik- e dëmtuar nga granatat

17Isniq- e dëmtuar10Jabllanicë- e djegur

18Kryshec - e djegur11Prelep- e djegur

19Baran- e rrënuar me themel12Brovinë- e dëmtuar

20Vranoc- e rrënuar13Botushë- e dëmtuar

21Leshan- e djegur14Baballoq- e dëmtuar

22Ruhot- e dëmtuar15Ponoshec- e dëmtuar

23Dubovë- e djegur16babaj të Bokës- e dëmtuar

24Vitomiricë- e djegur17Rashkoc- e djegur

25Novosellë- e djegur18Smolicë- e djegur

26Jabllanicë e Madhe- e shkatërruar19Mulliq- e djegur

27Jashanicë- e dëmtuar20Cermjan- e dëmtuar

28Xhyrxhevik i Madh-e shkatërruar21Teqeja e Bektashive (Axhizi Baba)

29Sverkë e Gashit- e djegurDragash

30Bubavec- e djegur1Xhamia e Buqës- e djegur brenda

31Vërmnicë- e rrënuar në Gjakovë e djegur

32Shtypeqi i Vogël- e rrënuar

33Drelaj- e dëmtuar

34Medreseja e Vjetër-Pejë e djegur
PrizrenGllogoc

1Atmaxhë- e djegur dhe e rrënuar1Xhamia e Gllogocit- e dëmtuar

2Landovicë- e shkatërruar2Krajkovë- e djegur dhe e shkatërruar

3Poslishtë- e dëmtuar rëndë3Arllat- e djegur dhe e shkatërruar

4Korishtë- e rrënuar4Kishnarekë- e dëmtuar

5Medvec- e rrënuar5Korroticë - e dëmtuar

6Pllanejë- e rrënuar6Komoran- e djegur dhe e shkatërruar

7Romajë- e shkatërruar7Vërboc- e dëmtuar

8Jeshkovë- e dëmtuar rëndëVushtrri

9Vlashnjë - e dëmtuar1Xh.. e Çarshisë- e rrënuar me themel

10Kobajë- e dëmtuar2Gazi Ali Beg- minareja e shkatërruar

11Piranë- minareja e rrëzuar3Xh.. Karamanli- e shkatërruar

12Vërmnicë- e dëmtuar4Stanoc i Epërm- e djegur

13Gjonaj- e demoluar5Beçuk- e dëmtuar rëndë

14Lez- e dëmtruar6Zhilivodë- e djegur

15Jabllanicë- e dëmtuar rëndë7Stanovc i Poshtëm- e dëmtuar

16Medreseja e Mehmet Pashës8Dumnicë- muret janë çarë

17Ndërtesa e Komleksit të Lidhjes së PrizrenitMitrovicëSkenderaj

1Xh..e Zallit( Isa Beg)- e djegur1Llaushë- demoluar

2Haxhi Veseli( Hysen Qaushi)- e djegur2Brojë- e shkatërruar

3Xh. e Bajrit( Hamidi)- e djegur3Polac- e djegur

4Xhamia e Ibrit- e rrënuar me themel4Qirez- e rrënuar

5Bare- e djegur dhe e granatuar5Prekaz- e djegur( e shkatërruar)

6Vllahi- e dëmtuar rëndë6Plluzhinë-e djegur( shkatërruar)

7Dedi- e djegur7Arbri- e dëmtuar

8Koshtovë- e dëmtuar8Suhogërllë-e dëmtuar

9Shipol- e dëmtuar dhe e demoluar

10. Zhabar- e djegurSuharekëRahovec

1Xh. e Bardhë- Suharekë e dëmtuar1Xh.. e Kasumit- e dëmtuar

2Gjinoc- e djegur2Kadirit- e dëmtuar

3Grejkoc- e shkatërruar3Haxhi Sokolit- e dëmtuar

4Mushtisht- e rrënuar4Krushë e Madhe- e shkatërruar

5Vraniq- e dëmtuar rëndë5Bellacerkë- e shkatërruar

6Reqan- e dëmtuar6Astrazubë- e shkatërruar

7Bllacë- e dëmtuar rëndë7Zoqishtë- e djegur

8Budakovë- e shkatërruar8Opterushë- e shkatërruar tërsisht

9Grejqec- e djegur9Celinë- e rrënuar me themel

10Ngucat- e dëmtuar nga bombardimet10Brestoc- e djegur

11Bellanicë- e shkatërruar11Marali- e dëmtuar rëndë

12Bajë- e djegur12Drenoc- e dëmtuar

13Peçan-e shkatërruar13Zatriq- e dëmtuar

14Studençan- e shkatërruar14Reti- e djegur dhe e shkatërruar

15Doberdolan- e shkatërruar15Reti e Ulët- e shkatërruar

16Samadrazhë- dy minarët e xhamisë të shkatërruara16Shkozë- e dëmtuar

17Neperbisht- e shkatërruar17Pagarushë- e dëmtuar

18Pastasel- e dëmtuar

19Nagavc- e dëmtuar

20Hoqë e vogël- e djegurGjilanLipjan

1Përlepnicë- e shkatërruar1Shalë- e djegur nga brenda

2Dobërçan- e djegur dhe e shkatërruar2Ribar i Vogël- e djegur nga brenda

3Cërnicë- e djegur dhe e shkatërruar3Magurë- e dëmtuar

4Llashticë- e djegur4Gadime e Elshanëve-e dëmtuar

5Stançiq- e djegur5Gadimë e Tashollëve- e dëmtuar

6Zhegër- e djegur dhe e shkatërruarKaçanik

7Bresalc- e djegur dhe e shkatërruar1Ivajë- e djegur dhe e shkatërruar

8Livoç i Ulët- e djegur tërsisht brenda2Stagovë- e djegur nga brenda

9Sllakovc- e dëmtuar3Pustenik- e shkatërruar

10Muçibabë- kulmi i rrënuar4Glloboqicë- e dëmtuar

11Bukovikë- e dëmtuar

12Makresh- e dëmtuarFerizajViti

1Cërnillë- e djegur dhe e shkatërruar1Budrigë- e djegur

2Komogllavë(Xh. e Re)- e dëmtuar2Ballancë- e djegur

3Komogllavë(Xh. e vjetër)- e shkatërruar3Novosellë- e djegur

4Medreseja e Vjetër (Ferizaj)4Radivojcë- e djegur

5Carralevë- e shkatërruar rëndëKamenicë

6Petrovë- e dëmtuar rëndë1Petrit- e demoluar

7Reçak- e demoluar2Krilevë- e dëmtuar

8Shtime- e demoluar tërsishtPreshevëBujanoc

1Miratoc(Xh.e Vjetër)- e dëmtuar1Asllarë- e djegur

2Miratoc( Xh. e Re) e dëmtuarMedvegjë

3Tërrnavë- e dëmtuarë1Sijarinë- e dëmtuar rëndë

4Carravajkë- e dëmtuar2Kapit- e dëmtuar rëndëPërveç këtyre xhamijve që janë djegur, dëmtuar dhe shkatërruar me themel, soldateska ortodokse serbe ka shkatërruar në çdo qytet dhe fshat të Kosovës shtëpitë e imamëve. Pastaj, janë djegur selitë e Këshillave të Bashkësive Islame Shqiptare, dhe qinda lokale afariste, shtëpi banimi që i takonin kësaj bashkësie.

Është më rëndësi të thëmi edhe një të dhënë (marr po ashtu nga Dituria Islame), se fundamentalizmi ortodoks ishtë më shkatërrimtari i botës se qytetëruar në shekullin e fundit. Në shekullin e fundit, Beogradi kishte 270 xhamia, sot ka mbetur vetëm një. Nishi kishte 22, sot ka mbetur vetëm një. Piroti kishte 9 xhami të e disa mesxhide, sot nuk e ka asnjë; Leskovci kishte 8 teqe, sot nuk e ka asnjë(?!)

Po, sa kisha ortodokse i shkatërruan shqiptarët në Kosovë, edhe kur kishin mundësi? Asnjë. Bile janë të njohura familjet shqiptare të fesë islame që më aq sakrifica i ruajten kishat serbe ortodokse.

E gjithë kjo e vërteton thënjën e Janosh Bugajskit se fundamemtalizmi islam nuk ka ekzistuar në Kosovë, por ka ekzistuar fundamentalizmi ortodoks serbo- grek.


P.S.
Shënimet janë marrë nga Bashkësia Islame e Kosovës dhe emërtimet e fshatrave dhe qyteteve kanë mbetur ashtu siq ishin në dokumentacionin e përdorur për këtë shkrim. Shënimet janë marr fill pas lufte, prandaj çdo ndryshim i këtyre të dhënave është i mundshëm dhe kërkojmë falje nese ndër kohë ka pasur ndryshime.