Flori - Press

Mire se vini ne faqen tone virtuale "Flori-Press" te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi, Engjell Shehu,etj.

e diel, shtator 18, 2005

Floart dhe Flori Press:Pro et Contra Microsoft-it

Pro et Contra Microsoft-it
PSE KUNDERSHTOHET MIKROSOFT-I NË KOSOVË ?!
(Nga moderatorët e Flori-Press-it dhe FloArt-it për Alb-Shkencë dhe Art-Cafe)

Në debatin publik që u shtrua në forumin shkencor të Alb-shkences ,Art-Cafe-së ,FloArt-it dhe Flori-Press-it ,se Kosovës nuk i lypset MIKROSOFT-ti,pati shumë reagime ,të cilat po i sjellim në forumin tonë.
Unë (Flori Bruqi) nuk jam profesionist i informatikës ,por pak a shumë njoh ca gjera lidhur më temën e shtruar.Do të ishte mire që ekspertët e Alb-Shkencës,që nuk janë të pakt si fjala vjen ekspertet Eshref Januzaj,Nemi Rustemi,Artan Simeqi,e ca të tjerë nga Alb-Shkenca,të japin edhe ata mendimin e vet profesional lidhur me Microsoft-in .Sa i përket asaj se a i lypset Shtetit të ardhshëm të Kosovës “Microsoft” kjo është çështje shtetërore për çka vendosin organet e tyre supreme dhe nuk mund të flasim asgjë më shumë pa fakte se a është Qeveria e Kosovës e Korruptuar nga “Microsoft-i” që thanë ca lexues të pamatur. Dihet se për gjëra të tilla lehtë mund të gjendesh si i akuzuar nga ana e Qeverisë Kosovare si dhe nga Microsoft-i ,për shpifje pa marrë parasysh që anëtari i forumit tonë (a është nofkë apo i vërtetë).Lehtë mund të zbulohet dhe shumë lehtë që të ulët në bankën e zezë për keqpërdorim të fjalës publike.
Kësaj radhe nuk do të flasim për këto por do të citojmë ca të dhëna të lexuesve dhe të miat për ca sisteme informative si “amatorë” që jam në këtë lëmi.
Microsoft Windows është Sistem Operativ me shume bugs dhe shume i kufizuar ne përdorim ne krahasim me LINUX-in. Shumë forume përdorin LINUX-in si sistem Operativ? C’fare mendimi ka mbi Linux?-pyet një forumit pas shkrimit :A”duhet blerë Kosova Sistemin Operativ të Microsoft Windows-it ?
Përgjigja është se Linux-i është free (falas)dhe e download psh nga www.redhat.com dhe mund te downloadesh info sa te duash ne internet dhe çdo gjë është pa pagese...
________________________________________
Një tjetër lexues(Ing.dip.Ramadan Ahmeti) thotë:unë per vete nuk perdor Linux sepse deri tani Windows ka qene i mjaftueshëm për te gjitha dëshirat e mia. Linux-i nuk është si Windows. Mund te jete pa bugs (qe nuk besoj te ketë SO pa bugs) por nuk është ndërtuar për përdorim personal ne shtëpi.
Linux është ndërtuar për profesionistet e internetit dhe network-eve.
Edhe pse disa versione te Linux-it kane filluar ti kushtojnë rendësi lehtësisë se përdorimit dhe janë munduar ta bëjnë sa më të lehtë për ta përdorur Linux-i akoma mbetët një shkallë më poshtë se Windowsit për përdorimin personal ne shtëpi.

Pra, për mendimin tim nëse do të lidhesh në Linux mos u lidh për të zëvendësuar Windows sepse do zhgënjehesh. Nëse ke vullnet dhe kohë për të mësuar si te përdoresh Linux-in atëherë instaloje ne kompjuter.
Ka shumë herë më shumë informacion për Linux-in sesa për Windows-in dhe nuk do kesh problem të mësosh. Anëtaret e forumit qe kanë eksperiencë me Linux-in mund të drejtojnë në versionin më të mirë dhe websitet që kanë informacion për përdorimin e Linux-it.

Nëse kompjuteri juaj ka aftësitë për të përballuar dy SO atëherë mund të instalosh dhe Linux dhe Windows. Kjo besoj se do të ishte zgjidhja më e mirë.
________________________________________
Nëse gjatë gjithë kohës kemi përdorur Windows, përdorimi i Linux-it do të duket paksa i çuditshëm. Përdorimi i Linux –it në Internet është më i madh se i Windows-it, kryesisht për ngritjen e network që mundësojnë edhe web hosting. Kjo për shumë arsye, por ato më kryesore më të cilat linux krenohet janë:

1. Është MULTIUSER OS që do të thotë s e është ndërtuar për ti dhënë mundësi një numri të madh users që ta përdorin ne të njëjtën kohë në mënyrë simultane.

2. SECURITY është gjithashtu tepër e avancuar për Linux krahasuar më Windows që benë të mundur qe administratorët të shpenzojnë më pak kohë me problemet e sigurisë krahasuar me Windows-in.

3. STABILITETI i Linux e benë atë OS më të preferuar sot për sot për prodhim ne Internet e më gjerë. Është shumë stabel dhe shumë i besueshëm si sistem operimi dhe nuk ka nevojë të bëhet restart cdo 1 jave siç mund te ndodhi më Window servers.

4. Linux –i është OPEN SOURCE që do të thotë se ti e merr falas dhe e modifikon dhe konfiguron sipas dëshirës dhe nevojave tuaja ne biznes. Kjo e bën Linux-in akoma më të dashur për ata që janë mësuar të paguajnë shumë dollarë ($) apo euro(€) për të blerë Windows(Flori Bruqi)

Një lexues tjetër(Ibrahim Ibrahimi,dip.ing) thotë:

Nuk e rekomandoj Linux-in për përdorim shtëpiak pavarësisht se gjithçka që e benë në Windows mund ta besh edhe në Linux.
Linux-i , kërkon një shkallë me të lartë ekspertize se sa Windows-i për ta administruar. Jo me kot RedHat sistemin e operimit e ofron falas kurse mirëmbajtjen dhe ndihmën e ofron me pagesë. Megjithatë ekziston një komunitet i madh për Linux që kanë krijuar një dokumentacion gjigant për të gjithë ata që duan të mësojnë ta vene në përdorim,shton në emalin e tij ing. Ibrahimi.
________________________________________
Lëxuesi tjetër nga Peja (Florim Jasiqi) shkruan”

...Nëse dëshironi vizito http://www.alblinux.net

dhe do të gjesh ndihmë për gjith'çfarë mund të kesh nevojë.
________________________________________
Dhe unë po provojë një here si OS të dytë, ta ndajë HD siç me rekomanduat. Çdo gjë qe sfidon Microsoft është ide e mirë për mua(Flori Bruqi).
________________________________________
Pasi mora 3 Cd e REd Hat 7.3 ndava HD në një particion tjeter më anë të Partition Magic.Particionit te ri i instalova si file ext2 për Linux. Gjithëçka shkoi ne rregull se bashku edhe me instalimin...kur i jepja restart kompjuterit...ai me futej automatikisht ne Windows.E provova të hap më anë të disketës se sistemit që krijova gjatë instalimit te Linux-it por më thoshte " Boot Failed"...Tek file "read me" i Partition Magic" lexova se programi Boot Magic mund te me hynte ne pune...
Nga praktika jonë(Flori Bruqi) them sa vijon:

1. Një rrugëzgjidhje është qe t instalohet Boot Magic në Windows. Kur hapet programi (Boot Magic) ai do te detect Linux-in. Prej aty ti mund ta vendosesh Linux ne Liste (menu) e cila do të dali kur ta ndezësh kompjuterin. Nga ky program ju mund te vendosni password (fjalëkalim) për çdo OS.
Gjithashtu mund të zgjedhsh "default OS" (cili OS do "boot"-et automatikisht nëse ju nuk do të zgjedhësh asnjë nga meny-ja).

2. Boot copm me partition magic diskets edhe zgjidhe Linux partition ACTIVE. Besoj se kur ta restar comp do të futeni automatikisht ne Linux. Nga Linux-i zgjidh LILO per booting dhe aty shtoje (add) edhe Windows-in (por duhet te dish se ne cilin partition eshte Win... psh: /dev/hda ose /dev/hda1.... varet nga mënyra se si e ke partitionin në hardisk-un) Nëse e fshin LILO nga MBR atëherë duhet te boot pc me startup disk (win 98 ose Me) edhe nga dos shkruaj këtë komandë: fdisk /mbr dhe LILO will be gone forever...


3. Një mënyrë tjetër është: Windows 2000 (te gjitha versionet) nëse ke me shume se nje OS ne kompjuter do te nxjerri një menu me te gjitha OS para se të futesh në Windows. Për ta vendosur Linux-in ne atë menu duhet te shkosh ne Linux edhe nga Console duhet te shkruash nje Command e cila do krijoje nje "file" dhe këtë file duhet ta vendosesh ne Windows sistem folder dhe pastaj te shtosh një "line" ne boot.ini file ne Windows.... (Flori Bruqi)

Meqenëse forumistet e alb-shkencës(z.Valon Hoti dhe z.Kujtim Latifi) preferojne të kemi Linux-in në Kosovë dhe jo Microsoft-in ,atëherë unë lexuesve tanë ju preferojë të provojnë Debian/GNU Linux,eshte komplet gratis(edhe suporti) vetem se te duhet ta gdhish mbi kompjuter pastaj...është me i vështiri për tu instaluar qe kam provuar deri tani. Megjithatë është një nga më të sigurtet,nese pastaj e do për përdorim shtëpiak,mund të provosh Mandrake,ose RedHat(Rrustem Sahbanaj,nga Rahoveci)).
Poashtu,Linux for free ne internet mund ta downloadosh në çdo kohë i cili nuk të kushton fare . Shkoni tek www.redhat.com ose ne http://www. Google.com , kërko download for Linux dhe e gjen shume lehtë. Ky sistemet operativë i takon së ardhmes.
Edi: Postimet në vazhdim janë bashkuar nga një temë tjetër që ishte nisur për komandat e windows XP dhe kishte dalë tek windows vs linux(Flori Bruqi).
Lexuesi tjetër nga Gjilani(Safet Shala,dip.ing) shkruan në emalin e tij:”...Xp është shume cool. Natyrisht nuk e krahasoj me Linux ose unix.
Por po qe se ke version plotësisht legal, komente te tipit nuk shkruaj dot, me bllokohet etj janë pa vend.
Sipas mendimi tim puna qëndron te RAM- dhe procesor-i i kompjuterit e jo të , XP,i cili më pëlqen shumë,thotë Shala.
Unë(Flori Bruqi) them se”XP është cool por sikur OS win te ofronin fleksibilitet me të lartë, megjithëse edhe XP nuk është bug-free...
Jo vetëm qe s’është bug-free por arrin nga 3 - 6 here me shume bugs dhe gabime për rreshta kod te shkruar ne krahasim me UNIX qe siç dihet është open source.

Në një informacion që lexova thuhet se Microsoft mundohet ta mbuloj e mohoj por faktikisht te gjitha modelet e reja te Windowsit hane buke vetëm ne "hardware" të tanishëm, që do të thotë që në vend qe te ofrohet cilësi ne cod, vetëm sa ofrohet madhësi softwari qe rritet ne mënyra groteske.
Meqë ra fjala Windows është i ndërtuar me/mbi UNIX për ata qe nuk e dine, "packa se Microsoft nuk e pranon".
Dihet se edhe Unixi ka bugsa sa te duash,po nuk ka aq buje dhe reklame defektesh si i ka Windowsi.Mediat për Windows-in eshte me shume se dhjetefishi i unix-it.
Sipas mendimi tim edhe lexuesit e alb-shkencës) duhet të shikojnë se ku punojnë këta forumitëpra,shkrimi varet se kush e ka shkruar,mund të jetë ndonjë që sdi gjë tjetër vetëm Linux ,Unix, Microsoft – ditë e natë.

Për komplexitetin si vihet faj Windows-it ,se që kur është krijuar
ka qene objekt sulmi i hakerave.Jane shtuar kode patche për sigurinë dhe difektet, dolen versione te reja .(Shih shkrimet për” Viruset dhe hakeret “ ,nga Mr.sc.Flori Bruqi,në web faqen http:// www.alb-net com gjegjësisht “Art-Cafe” http://www.alb-net.com/pipermail/art-cafe/Week-of-Mon-20050905/009249.html; http://www.alb-net.com/pipermail/art-cafe/Week-of-Mon-20050822/009132.html; http://www.alb-net.com/pipermail/art-cafe/Week-of-Mon-20050822/009136.html)...etj.
Shume defekte janë te lidhura edhe me driverat e hardwereve qe shtohen,dhe driverat e hardwerave nuk i ben te gjitha Windows-i.
Dihet fare mirë se një pjese e madhe bëhen nga kompanitë e printerave digjital kamerave skanerëve etj...
Numri i programeve qe janë bere për tu punuar mbi Windows është më miliona. Shumë defekte janë edhe për shkak te programeve qe instalohen mbi Windows dhe që kane bugsa në cod.

Sipas mendimi tim(Flori Bruqi) Unix-i është me fleksibel, i hapur si sistem per ndryshime manipulime ne cod ,megjithatë vazhdon si sistem me të vjetrën,është sistem vjetërsie i mbajtur gjalle nga fanatiket,profesorët e vjetër universitarë qe vazhdojnë ta mbajnë gjalle prej nostalgjise se viteve 70 kur kishte vetem Unix
dhe ndjejnë xhelozi për suksesin e Windowsit.
Një faktor tjetër qe sistemet Unix vazhdojnë akoma të përdoren nepër universitete
dhe biznese të ndryshme është edhe çmimi relativisht më i ulët ne sistemet e rrjetit me kompjuteri dhe serverë krahasuar me Windowsin.
Mua si amator (Flori Bruqi)do më bindte ndonjë studim i paanshëm për këtë
Windows bazat i ka tek Unix-i .Dihe se Windos-i i parë i versioni 1 u krijua në fillimet e viteve 80-ta ,kurse Unix-i i ka fillimet që në vitet 1959 në Laboratorin Bell deri sa doli ne dritë në 1969- 1971 .
Pra, Windows-i nuk u krijua nga hici,mori ca gjera edhe nga unixi pasi te gjithë ato që krijuan Windows-in, në shkolla Unix-i veë i kishte bërë(Flori Bruqi).

Rajmonda Begolli,studente e informatikës në emalin e sajë shkruan:
“Asnjë Sistem operativë nuk mund të jetë prefekt por sistemi operativ Windows do të jetë gjithemon në piedestal ,deri sa te jetë Bill Gates gjalle.

Jean Richardson:

Bill wanted to win. Incredible desire to win and to beat other people. At Microsoft we, the whole idea was that we would put people under, you know. Unfortunately that's happened a lot.

Christine Comaford:
And I remember, I was talking to Bill once and I asked him what he feared, and he said that he feared growing old because you know, once you're beyond thirty, this was his belief at the time, you know once you're beyond thirty, you know, you don't have as many good ideas anymore. You're not as smart anymore.

Bill Gates:f you just slow down a little bit who knows who it'll be, probably some company that may not even exist yet, but eh someone else can come in and take the lead.

Christine Comaford:
And I said well, you know, you're going to age, it's going to happen, it's kind of inevitable, what are you going to do about it? And he said I'm just going to hire the smartest people and I'm going to surround myself with all these smart people, you know. And I thought that was kind of interesting. It was almost - it was like he was like oh, I can't be immortal, but like maybe this is the second best and I can buy that, you know.

Bill Gates:
If you miss what's happening then the same kind of thing that happened to IBM or many other companies could happen to Microsoft very easily.
--------------------

Ju sugjeroje te shikoni filmat dokumentare:

1. Triumph of the Nerds
2. Triumph of the Nerds 2.01:A Brief History of the Internet
2. Pirates of Silicon Valley

Keni mundesi tij beni check out nga librarite lokale neqofse jetoni ne Orange county.
________________________________________
Anton Kajtazi ,programues nga Londra shkruan:
“...Ne radhe te pare unë s'kam gjë kundra Windows madje shpesh me pëlqen te punoj ne Desktopin e shtëpisë se nganjëherë me duket vetja "terminal". Por faktet janë fakte
Une u shpreha "3-6 here me shume" JO qe nuk ka bugs. :) , dhe kjo nuk ka ardhur as nga ndonjë melankolik i kohëve te kaluara as nga ish te dashuruarit e Unix, por nga studime te cilat dolën para disa ditësh ne “New York Times” dhe ne “CBC “(Studimet nuk i bëjnë apasionantet por organizata te specializuara dhe direkt duhet te te kishte vajtur mendja qe keto studime s'behen kot por ne lidhje me problemet me te fundit ne ceshtjet e sigurisë).
Po edhe pa këto studime me dukesh se arrin ta kesh te lehte për te kuptuar qe "Open Source" vetvetiu do te këtë shume me pak bugs dhe sigurisht me i sigurte.
Por s’janë vetëm bugs por edhe mënyra e organizimit dhe sidomos "kernel" qe e bëjnë te plotfuqishëm dhe stabel.
Ndërsa persa i përket kush e përdor, ne radhe te pare e përdorin plot sisteme operative qe nga Linux e deri te Mac e qe përfitojnë nga fuqia e Unix dhe i ndërtojnë themelet mbi te. Gjithashtu e përdorin edhe te gjithë programuesit profesioniste, sidomos tani qe ceshtjet e sigurisë po lindin një ere te re ne te cilën Windows është poshtë dhe prandaj edhe vete Microsoft po i drejton syte nga Unix serisht.
Megjithatë Windows eshte i paarritshëm ne UI dhe 50% e shpenzimeve hidhen mbi UI ne ditët e sotme kështu qe kot nuk ka bere miliona Microsoft.
________________________________________
Shkoni dhe lexoni ca gjëra edhe në këto faqe interneti:
http://www.microsoft.com/mscorp/facts/analyses.asp
http://www.microsoft.com/mscorp/facts/studies.asp
Sa për defektet dhe bugsat Unix-i dhe Linux-i se bashku janë rreth 250 versione te ndryshme bëni llogarite se sa bugsa dalin...
Unë jam dakord që Unix-i ka me shume eksperience është nje cike me stabel ne sistemet e serverëve nuk ka ato probleme me viruset dhe sigurinë qe kane sistemet e serverëve ne Windows.
Te shohim me kete windowsin server 2003 nuk e di si do jete ne te vërtetë se kështu fjale te bukura thonë ato te windowsit sic e kane zakon kur nxjerrin ndonjë version te ri

Flori Bruqi:
“I lexova ato dy faqet edhe pse disa nga artikujt i kam lexuar edhe me pare. Është normale qe Microsoft do te ngrejë argumentet e tij pasi grithka qe ndihmon ne luftën ekonomike do te shfrytëzohet.
Por deri diku edhe unë jam shume dakord qe Microsoft ka gjetur dhe gjen mënyra nga me te ndryshmet qe te qëndroje ne maje. Do te them një sa për kuriozitet.
Nje shok i ngushtë imi R.S(faktikisht shume i përgatitur në informatike ) gjeti nje cope vend te GameSofti ne Downtown Toronto . Nejse punësimin e tij e festuam(2003) ne Kosove ,me pak fjale se fitore e madhe, alamet rroge. Kur e takova para ca javësh(shtator 2005)me shume ishte tretur se majmur. Po ti mor mavri i them c'qenke bere kështu, le tha lojërat pasi mbarohen duhet te kalojnë ne duart e Microsoftit i cili duhet tu beje testimin për te dhëne certifikatën. Testimi është i tille tha qe nje nga pikat e tij është te rrije loja e hapur ne kompjutera paralel per 8 dite me rradhe dhe mos te shkoje down, sepse ndryshe te vjen një email nga Microsofti me një gjobe 25 mije $ dhe mjere mavria qe ka shkruar atë pjese te kodit. Per nje nga lojërat një email i tille kishte ardhur 5 here rresht dhe ai i shkreti behej tape qe mos ti vinte si bombe po te ishte gabimi i tij se i binte ndonjë infarkt. Eh thoshte deri tani s'me ka ngrëne ujku akoma... :)
Me kete dua te them qe Microsofti jo me kot i aplikon ligje te tilla se me ato ligje luhet edhe emri i Microsoftit vete(Nga Flori Bruqi)
________________________________________
Siç dihet kompania e Gamesoftit eshte Kontrator i Microsoftit.
Kontratën ja ka bere Mikrosofti Gamesoftit me te futme Gamesofti e ka firmosur.
Varet nga koha sa kohe i ka lëne microsofti gamesoftit per berjen e lojërave(deadline).
Prape se prape është e vështirë ti shpëtosh bugsave,duhet shume kohe,koha e gjate e punimit te programeve rrit koston kështu qe ato janë te detyruar ti bëjnë ne një kohe me te shkurtër dhe shpejt,për te ruajtur nivelin e buxhetit te projekteve brenda limiteve dhe te respektojnë afatet ne kohe sipas kontratës me Microsoftin.Pun dreqi,më thotë miku nga Toronto.
Unë(Flori Bruqi) thjesht dhashë një pike ku Microsoft çalon dhe një pike tjetër ku tregohet niveli dhe zgjuarsia e atyre qe e kontrollojnë dhe zotërojnë atë.
Problemet për punën e kodit janë normale nuk tregojnë "keq" ose "mire".
Gjeja e pare qe duhet tu mesohet nxenesve neper shkolla është se nuk ka Program pa defekte (bugs) .Mjeshtëri është te gjesh sa me shume prej tyre. Pra se me shume testing. Ne open-source keto ceshtje (debugging) zgjidhen shume lehte dhe është normale fare sepse gjurmohet nga me shume individë dhe perfeksionohet gjithmonë e me tepër.
Nga ana tjetër Microsoft luan me arme te tjera si puna e atij shembullit qe prura une me lart, qe për mendimin tim nuk është aspak me te futur sepse është e vetmja mënyre, te vendosesh ligje te forta qe te arrish kualitet ne kod qe nuk është open-source.

Suzana Fazliu,ing. ne Osllo:”
Mendoj se preferenca e një OS ndaj je tjetër ka te beje shume me kapacitetin e vete user-it. Unë e kam ndjekur nga larg le te them evolucionin e Linux dhe ne përgjithësi te *nix... dhe nqs një dite këta do te me ofrojnë zgjidhje te reja dhe te ma lehtësojnë punën time me shume se win os atëherë do te jem gati ta ndërroj win in tim. Unë jam kundër konservatorizmit ne informatike dhe do te zgjedh gjithmonë atë qe mendoj se është me e mira për mua...(madje para nja 1 viti kam instaluar edhe Linux sa për prove...një OS i cili mund te futet ne një diskete...very cool)
Tani për tani buget e *nix janë ende te pazbuluara plotësisht le te themi për faktin qe këta te fundit janë relativisht te rinj ne krahasim me Win. Megjithatë, asgjë nuk është e prere... është normale qe disave tu duket me i mire win dhe disave me i mire linux.... unë për vete i jap nga një pike te dyve : Win-it plak vlerësimin e karrierës dhe linuxit si debutuesi me i mire për momentin...”,shkruan në emalin e saj për forumin tonë z.Fazliu.
________________________________________
Rexhep Gjergji,nga Berlini shkruan:
IBM (International Business Machines Corp.) edhe Mandrake Linux njoftuan para ca ditësh një fitore te madhe për Linux ..!!

IBM dhe mandrake njoftuan se ministria e financës gjermane ka ndryshuar sistemin e saj te brendshëm ne Linux ...ata vazhdojnë konfirmimin duke thënë se ministria e financës gjermane k a instaluar dy komjutra mainframe te fuqishëm IBM qe kane si sistem baze Linux duke zëvendësuar 30 kompjuterë te tjerë te kompanisë Sun Microsystems Inc. edhe Fujitsu Siemens te cilët kishin si sistem baze Unix...!!

Ndërsa ,sekretari per shtyp i IBM Sandra Dressel tha :

”...Industria e IT (information technology) po përmblidhet midis dy superfuqive IBM edhe SUN the ne jemi te përgatitur te përballojmë ketë situate edhe te shkojmë ngjitur me ta ne çdo hap”....

Flori Bruqi:
Megjithatë Linux po përhapet shume ne gjermani dhe fitoi një një beteje koke me koke me Windows ne momentin qe ne Mynih ,ministria e financës vendosi ndroje komplet sistemin e saj te brendshëm nga Windows ne Linux ne një program me open sources duke lëne pas Windowsin e bill-it

Po ashtu Ministria gjermane ka mare vendimin qe te ndryshoje gjithashtu edhe shume kompjuterë ne departamentet e tjera si rendit publik ministrise se mbrojtjes etj nga Microsoft windows ne LINUX te përqendruara përgjithësisht ne Saksoni. Për momentin 15% e kompjuterëve te shitur ne Evrope përdorin Linux si sistem operimi..!

Kjo është arritja tjetër me e madhe pas integrimit te linux ne IBM e cila ndodhet ne gjykime e paditur nga kompania amerikane SCO Group Inc. pasi supozon se IBM po fut ne Amerikë code le Linux te prodhuara nga SCO group e cila është pronare e Unix sistem...!!!

Gjithsesi ajo cka është e rëndësishme ..Linux po avancon me hapa te fuqishëm drejt një fitore te pa shmangshme ...!!!
________________________________________

Florent Ibrahimi, ing i elektronikes nga Madridi ,shkruan: “...Keni harruar që Microsoft dominon mbi 90% të industrisë dhe Bill Gates është njeriu më i pasur në botë. Linux mund të bëjë hapa gjigande për severa por për kompjuterët e shtëpisë duhet të kalojë njëherë Macintosh dhe pastaj të ndeshet me Microsoft. Ëndërr e bukur....
________________________________________
JACK FOLLA
ej edspce nuk jam dakord qe LINUX nuk mund ta kaloje Windows,është vetëm faji ynë qe s'jemi te gatshëm e te ndryshojmë për te mposhtur monopolin e billit,linux është shume i përhapur por zakonisht (edhe unë)përdoret bashke me Windows,versioni me i lehte dhe falas eshte MANDRAKE,tani ka dale versioni 9.2.
ciao:l
________________________________________
Sabedin Jaha,ing i elektronikes nga Parisi,shkruan:

...”Njëherë e një kohe Netscape ishte shfletuesi me i mire ne internet dhe përdorej nga 90% e njerëzve. Një prej tyre kam qene dhe unë. Bile unë kam qene nga ata njerëzit qe tallnin te tjerët kur përdornin Internet Explorer. Internet Explorer ne atë kohe ishte ne versionin 3.0 ndersa netscape kishte nxjerre netscape communicator.
Kur Microsoft nxori Internet Explorer 4.0 njerëzit filluan te hiqnin dore nga netscape. Me cdo version te ri Internet Explorer behej me mire ndërsa Netscape filloi te behej crash dhe ishte me i ngadalte. Megjithatë unë i kisha te dy programet ne kompjuter deri ne versionin 6.0 te netscape. Kur instalova 7.0 e pashe qe netscape kishte marre fund dhe nuk e instalova me. Tani 95+% e njerëzve duke përfshire këtu dhe veten time përdorin Internet Explorer. Pse? Sepse është shfletuesi me i mire deri tani.

E njëjta gjë ndodh me sistemin operativ. Linux eshte falas por akoma nuk përshtatet per përdorim te përditshëm. Windows po mbush plot 12 vjet dominim dhe mbi 90% e programeve ndërtohen për Windows. Për te mundur Microsoft duhet te ndërrosh mendjen e gjithë kompanive te tjera qe kane ndërtuar programe për Windows.
Është kjo monopoli? Patjetër qe është monopoli. Po nuk ndryshuan ligjet, asgjë nuk mund ta ngadalësojë Microsoft.

Flori Bruqi:
Kohe me pare lexova një artikull shume interesant qe Microsoft është duke krijuar një motor kërkimi për ti bere balle http://www.google.com-it. Me gjithë ato shpenzime qe bën, kam frike se do tja dale mbanë.
Megjithatë këto informacione janë mare nga faqet e internetit lidhur me linux si dhe nga reuters për me shume www.mandrake-linux.com ose tek wwwlinuxtoday.com edhe sa për përqindjen është me se e sakte pasi këtë e ka konfirmuar edhe vete përfaqësuesi i Microsoft ne Gjermani i cili ka mbështetur kontratën e lidhur me nga te dyja palët .Gjithashtu është e mire pasi qeveria gjermane mund te shpenzoje me pak për infrastrukturën e saj ne lidhje me komunikimin gjithashtu me sistemin te ri te ndërtuar nga parteri i IBM SVA (System Vertrieb Alexander) një sistem i tillë mund te përballojë deri ne 120000 users duke mënjanuar 700 qe kishte aktualisht persa i përket mospërdorimit është se nëse përdor sistemin e X-Windows per Linux mund te arrish edhe ta përdoresh atë shume lehte e shume me cilësi se Windows pa patur probleme për crashs e gjera te tilla po është gabimi i personave ne perdorim te Windows ... Me versionin e ri BETA te mandrake 10.0 i cili është një revolucion i madh duke shtuar dhe ndryshimin e sistemit te mandrake nga Cooker ne Mandrake Linux comunity do ketë një evolim te ri ne ketë fushe ...
Për mendimin tim unë i jap Linux edhe 3 vjet edhe ai do renditet me lart se sa Windows-i ne infrastrukture e ne sistem po sa per users ajo i përket se sa do jene ne gjendje njerëzit te ndryshojnë sistemin ne linux...Mund te shihni edhe disa pamje te mandrake 10.beta te postuara ne mandrake webpage http://www.mandrakelinux.com/en/fscreenshots.php3
persa i përket informacionit ato janë mare nga newsforge ne adresën: http://www.newsforge.com/software/04/02/10/2044244.shtml

Une nuk kam asnjë gjë kundra Windows pasi tere jetën kam perdorur Windows nga versionet e para 3.1 me Program Manager po ajo cka nuk me pëlqen ne Windows është privacy gjithashtu edhe opensouce e linux me bën me praktik e me te sigurt gjithashtu dua te theksoj se vete programuesit e Linux kane the qe te mposhtesh Windows ne nivele lokale është tepër e vështirë po ajo cka duam është dominimi i sistemeve parësore serverëve gje qe e kane bere shume mire me Apache edhe MySQL qe kane mposhtur Windows server novel edhe DNS ne mënyrë shume profesionale dhe siç shihet shumica e serverëve gjigande përdorin Linux ... sa për këtë unë ju them hallall edhe sa te jete linux nuk do përdor Windows(Flori Bruqi).

Shkurtë Ibraj,ing.e elektronikes nga Prishtina:

”S’është e vërtete qe linux nuk i kalon dot Windows. Me përpara po qe pak primitiv për office/multimedial apps por tani ka kaq shume programe tani për linux qe bën cfare te duash.
open office - te paktën ne te njejtin nivel me MS office
gimp - image processing
mplayer - shume here me i mire se Ms MediaP

Lere qe nuk ke problemet e windows, patch + patch, dhe patch per patch qe doli per gabim...
Edhe RedHat ndalon support per desktop linux dhe i drejtohet vetem
servers. te gjitha recordet e reja qe behet janë ne server me linux ( psh: oracle+linux - over 1 mill trascactions ps . )

Njerëzit nuk merren me linux se bota i do te gjitha gati, njerëzit përtojnë te merren me computers, se duan te mësojnë vetëm ato qe u duhen tani për tani. The day will come though!...

PS : mos harrojmë qe kur i goditi myDoom, site i microsoft mbajti , po po ta shikonit mire te bënte partial redirect se disa server te akamai ( te paktën mua). ata server përdornin linux core sys.

Shkumbin Shkodra,nga Shkodra:

A mendoni qe Linux-i është i pathyeshëm?

Unë besoj qe deri sa Bill Gates-i te jete gjalle Windowsi do te mbizotëroje tregun e OS. IBM nuk ka përfitim te madhe nga Linux por vetëm është duke ju hakmarrë Microsoftit për gabimet e veta, por nuk do t'ja arrin.

Unë mendoj qe open soruce eshte rrezikim për ekonominë amerikane, sigurimin kombëtare dhe ekonominë botërorë ne përgjithësi.

Cracker-at kane me shume njohuri rreth Linux-it dhe ata i din pikat e dobëta sesa Windowsit. Windowsi është duke u sulmuar pasi 90 % e kompjuterëve personal përdorin si sistem baze.

Windowsi është sistemi operative i cili e ndryshoj mënyrën e jetesës sonë.
________________________________________
Burbuqe Rexhepi,nga Boni shkruan ne emalin e saj per lexuesit tone:
...”Me duket se ke një keq informim te open source...!!
Open source ka te beje me ketë synim ... Mundësinë per te konfiguruar sistemin ne mënyrën qe i e pëlqen pra nëse ke një sistem linux e je i afte te punosh ne PC duke përmendur këtu njohuri ne C edhe ne Kernel mund te konfigurosh source ne dëshirën tende sipas qejfit edhe mjafton një compile i kernelit edhe ke nje PC made by ur self ... Me thuaj e bën dot këtë gjë ne WinodowS ... JO..!!!...Tani për tani nuk ka asnjë sistem te pa thyeshëm duke futur këtu te gjitha renjet e UNIX –it.
...Linux..Windows..Solaris..OS/2 e me radhe secili program ka backdoors e tij po ama ajo cka te beje me Linux se duke qene open source te jep ty mundësinë për te bere mbrojtjen tende vetjake e duke mbyllur backdoors sipas dëshirës ... Deri tani nuk ka asnjë sistem Linux qe ka failur ne web po ama Microsoft ra pernjehere prej nje virusi mydoom i cili i shkaktoi bllokimin e sistemit për me shume se 45 minuta ... Ca janë 45 minuta ..asgjë po ama një sulm me i përgatitur e me i sofistikuar mund ta rrezoje down microsoft.com bashke me MSN ... Virus për LINUX është shume e thjeshte për te ndërtuar ... shume i thjeshte për tu ekzekutuar po ama duke mos patur parasysh se si e ka manipuluar sistemi përdoruesi është pak i vështirë te arihet ...Une kam 2 vjet qe punoj ne server LinuX per shkollen i cili mban 1000 kompjuterë laburatori edhe nje rrjet te tere online edhe është akoma i pa thyeshëm ... do thuash mbrojtja ...nuk ka te beje fare ..Nje firewall te qelbur qe ne Windows nuk mund te mbahet fare edhe një trouble detector ka i gjithë ai server po ama deri me tash te gjithë qe kane tentuar te hynë kane dështuar ...cfare ka ndikuar ...konfigurimi i mirëfilltë i bere nga specialistet e profesorët e shkolles ... serveri tjeter qe run windows server ne baze te NOVEL ne 1 jave bie te pakten 2 here edhe te gjitha te dhenat kalohen en serverin e dyte ...jam dakort qe novel te lejon me shume përdorues e kontrollin e tyre me te mire po persa i perket sigurisë eshte bernut(keq fare) nje flooder i vogel me ping mund ta rezoje menjehere serverin gje qe nuk mund te ndodhe ne LINUX pasi me një konfigurim te mire te eth0 mund te arish te mbash e te përballosh një DDOS te fuqishëm pa nevojën e firewall

Pra si përfundim Linux mundet te jete i pathyeshëm...problemi është si mund te jete nëse përhapet shume ne mase psi do ketë një konfigurim baze ...

Shpresa Berisha,ing e elektronikes ne Vjene,shkruan :
Linuxi s’është i pathyeshëm. bile para krishtlindjeve crack-uan 6 nga serverat e Debian. gjithashtu kerneli i parafundit kishte një bug qe te jepte root me buf overf. c'eshtja eshte ajo qe tha ardi_pg: secili e bën sistemi si te doje (e shumta shumta i fut nje compile kernelit dhe mbaroi puna). Kështu qe është shume e vështirë për viruset te operojnë ne sisteme te tille.
Nga ana tjetër nuk mund te kuptoj atë qe thua qe linux është i rrezikshëm për ekonominë amerikane.
Pse? Po qe për Amerikën do te ishte për Gjermaninë, EU etj.


Flori Bruqi:
“Dihet se Microsoft rreth 15% e kodit te Windows NT/2000 është i shpërndarë ne internety. Kodi është plot 600MB , shpërndahet i kompresuar si një skedar 200MB. Mendohet te jete reth 13.5 milion rreshta. Windows 2000 thuhet te këtë afërsisht 35 milion rreshta kod prandaj kodi i vjedhur i bie qe te jete rreth 38%, një shifre kjo me e madhe se 15% qe ka pranuar Microsoft.

Sipas Microsoft kodi nuk ishte vjedhur nga hackerat por dikush qe kishte patur leje nga Microsoft, e ka hedhur atë ne internet ilegalisht. Ne fakt ka me qindra organizata te ndryshme qe kane leje te studiojnë kodin dhe sipas eksperteve shpërndarja e kodit ishte e pashmangshme. Herët a vone dikush do ta bënte.

Ky është një rrezik i madh për Microsoft sepse programoret e kane me te lehte për te gjetur gabime ne kod dhe për te thyer mbrojtjen e Windows.

E njejta gje ka ndodhur edhe ne vitin 2000 kur nje pjese e kodit te windows dhe office u bene publike ne internet.


Disa dyshojne qe microsoft ta kete bere vete kete gje per ti shtyre kompanite qe te shpenzojne para per te freskuar sistemet me Windows XP, dhe Windows Server 2003. Megjithate nuk mendoj se Microsoft e ka bere kete gje me dashje sepse windows XP eshte ndertuar mbi windows 2000 dhe nje pjese e kodit eshte e njejte.

Burbuqe Emini,studente nga Prishtina:
“...Cracker-at kane me shume njohuri rreth Linux-it dhe ja dini se ku i ka pika e dobeta sesa Windowsit. Windowsi eshte duke u sulmuar pasi 90 % e kompjuterave personal perdorin si sistem baze.


Po te bej nje korrigjim te vockel sepse mendoj qe ka shume rendesi te korrigjohet nje koncept qe eshte shume i gabuar...
Siguria nuk vjen duke e bere sistemin "obscure", pra duke kycur dritat sepse te mjafton nje cakmak qe te ndricosh aq pjese sa te duhet. Siguria arrihet duke mbyllur dyert, dhe duke marre masa. Pra duke ndertuar te ashtuquajturat "layers" te sigurise dhe duke i ndertuar mire, pra duke e shkruajtur programin sakte dhe duke shkruajtur "defensive programming", eshte shume e lehte per tu arritur nese egziston vullneti dhe disiplina. Mos nderto nje Array shume me te madhe se c'te duhet sepse sapo ja hape porten dikujt, mos perdor me memorjen e liruar sepse i berre varrin vetes, mos dereferenco nje NULL pointer shume ide e keqe. ( Provo ne C te lozesh me NULL pointer ne Windowse para XP, --do tmerrohesh me ato qe do ndodhin thjeshte fare eshte tmerr, bei te njejtat prova pastaj me Unix, burrash une s'futem te shkruaj me ne forum po crashe dot me shume se programin tend .
Ne Open Source keto gabime para se ti kapesh ti i kane kapur korrigjuesat nga e gjithe bota .Microsofti keto i fsheh, Open Source i eliminon. (ndersa Unix i egzekuton ...

Kur kam punuar per here te pare ne Unix mallkova veten qe u futa ne Comp. Science, kaloi gjithe kjo kohe dhe kur Mac OS X u ndertua mbi Unix! Deshiron ta perdoresh Powerbook G4.
Izet Selimi,student nga Prishtina shkruan”U cua pluhur ne forumin e alb-shkences per Microsoft...Mirepo ka njeri ne kete forum dhe ne forume te tjere (me eksperience)
te na thote se cfare te reja sjell Linux, ne dallim nga Windows...
Po ashtu cilat jane dhe dallimet kryesore midis ketyre te dyjave...
Kam degjuarse, Linux nuk lejon mp3 e gjera te ngjashme me keto... a jane te verteta keto apo jo?

Faktikisht une s'jam me shume experience se para 1,5 vjet fillova te merrem me linux, po ca gjera mund ti them. Ne rradhe te pare sa fillova ta vija u tmerrova,RedHat 7.3, thashe cfare budallallek system po ve. Tre ditet e para me plasi buzen, s'dija ku isha dhe c'beja. Tani ne XP futem vetem per te luajtur ndonje loje ...

Linux tani i ka te gjitha. ne rradhe te pare ka compiler me te mire. shkruaj ne visual studio dhe pastaj ajde ne g++. do thuash me c'budallalleqe merresha. kompiler koti.
shkruaj ne g++ dhe pastaj shkruaj ne visual studio : do shikosh si i gjen gabimet tak-tak. ( SigSeg baby sigseg :D )
programming? g++ & anjuta. vi too .
mp3? xmms sa me thjeshte aq me mire.
visio? dia , me ca permiresime :).
office? open office.
image? gimp .
divx,rm,avi,mpeg etc? mplayer.
internet? - mozilla.
irc - xchat. wayyy better .
server ? - apache ne 2 sec.
db? - postgres.
firewall? - ipchains,shkruaje vete si te duash.
messenger? - amsn (much better ..).

C’fare ke ne windows in ke ne linux .. te gjitha. jo vetem te gjitha FREE po dhe resouce management shume me te mire se Windows,thotë në emailin e tij Selimi.

Vjollcë Ferati,ing.nga Peja
Linux eshte nje nder SO me te mire qe jane ne qarkullim ne kohet e sotme eshte stabel eshte multi user edhe multi tasks(ben shume verpime ne te njejten kohe) eshte une crashebel deri tani te pakten eshte open source pra mund te modifikoni sistemin sipas deshires eshte i pershtatur per te gjitha platformat e kompjuterave si Alpha, Mac, PowerPC..dhe me e rednesishma eshte FREE (falas)

Ne fund te luftes se ftohte midis Rusise edhe Amerikes kompjuterat paten nje zhvillim shume te madh..por ama zgjedhja e nje sistemi operimi ishte e kufizuar...!! DOS ishte nje sistem i cili ishte i futur branda mbreterise te Bill Gates ne nje strategjit ekonomike i cili e bleu nga nje hacker ne siatell per 50,000 dollare. ishte gjithashtu edhe MAC po teper i kushtueshem per perdoruesit e thjeshte gjithashtu edhe UNIX i cili ishte teper i komplikuar edhe i shtrenjte per perorim vetiak. Zgjidhja e vetme ishte MINIX nje program i programuar nga nje profesor universiteti ne Hollande ne C edhe asambler per tu treguar studenteve te tij se si nje SO punon ne vetvete. me pas nje hacker me nick Tanenbaum i cili publikoi 12000 reshta code per MINIX. Me pas ne vitin 1991, Linus Benedict Torvalds nje student i vitit te dyte per shkenca kompjuterike ne Universitetin e Helsinkit hodhi idene per nje sistem operimi te ri dhe me te qendrushem per nje ekonomi pasi MINIX ishte me shume per sisteme mesimi se sa per perdorim shtepiak gjithashtu edhe nje mjet hakimi i perdorur nga vete programuesit. Ne ate kohe te gjithe programuesit e botes te inspiruar nga projekti GNU( per nje sistem unix falas per te gjithe) me nismetar Richard Stallman studjues ne MIT ( laburatori i inteligjences artificjale ndertoi kompajlerin GNU C i cili i dha nje styse te madhe ndertimit te veglave(tools) per ndertimin e nje SO free edhe te pa mbrojtur nga te drejtat e autorit. pas nje bashkepunimi me grupin e MINIX linus publikoi Linux 0.01 ne shtator te vitit 1991 e me pas me ndryshimet e bera edhe nga programues te tjere u nxor Linus 0.02 dhe bashke me bashkepunimin me GNU edhe MINIX ne fund te dhjetorit te keti viti doli Linux0.03. Tanenbaum i cili kundeshtoi i idene e nje monotholik kernel aq shpejt ne vitet 91 duke i thene en nje fraze teper te bukur Linus ( Uro qe nuk je nje nga studentet e mi se nuk do mirje nje note kaluese) po r duhet shtuar se Tanenbaum ka thene Linux eshte absolut. Me pas me qindra mijra programues u futen ne klubin e linux edhe kjo nuk ishte me nje vegel hakimi po nje program i mirefilte operimi i licensuar nga levizja GNU per programe falas. Ma ps shume kompani si Red Hat , Caldera, Debian moren kontroll mbi Linux dhe me nxjerjen e dizajneve grfike per perdoruesit si X-windows, KDE, GNOME, linux u shpernda ne shume perdorues(po perseri eshte shume pak per te mposhtur hirarkine e Bill Gates WIN) Linux tregoi fuqine e ti ne vitet 99 pas sulmeve te fuqishme te virusit CIH ehde 'krimbit' love nje vit me vone ku kompjuterat me baze linux nuk paten asnje problem edhe e kaluan kete test suksesshem ...tani Linux nuk ishte me "instaloje duke pranuar rezikshmerine vete" po ishte nje sistem teperi knosoliduar edhe i fuqishem. Gjithashtu populariteti i Linux u shtua me nxjerjen e desktopit te ri nga KDE(K Desktop Environment) edhe GNOME pasi hoqen friken e perdoruesve te komunikimit me tekst midis kompjuterit dhe duke ju dhene atyre nje ndjenje te nje hackeri profesjonal. Hapi me i madh ne boten e Linux ishte ndertimei i projektit TeraGrid nje super kompjuter i cili do nredohej nga qeveria amerikane ne bashkepunim me NASA i cili do kryente 13 trillion veprome matematikore ne sekonde duke bashkuar 4 super kompjutera ne qendra te ndryshme dhe do perfshifeshin me shume se 3000 procesore .. te gjithe keta kompjutera do kishin ne base LINUX Sic e dini linux ka per simbol nje pinguin ..aryeja ... Pinguni simbolizon nje kafshe te gjalle e ne levizje e ne zhvillim po ama edhe kur mundohesh te behesh mik me ate e e perkedhel ai te kafshon gje qe tregon cilesite e linux ne vetvete ...pra kjo eshte nje histori e ndodhur vete Linus ne nje udhetim te tij.

Kjo ishte nje shkurtim i historise dhe i hapave me te medhaja te linux per te patur nje ide me te qarte ne zhvillimin e tij. Pers i perken se cfare te mire te sjell jane eshte programuar ne menyre te tille qe ti te komunikohs me kompjuterin ne baze te komandave dhe jo vetem ne baze te nje shigjete te bardhe... te jep mundesine te ndertosh edhe sistemin tend teper te vecante ... ke deshire mund ta kthesh edhe ne shqip edhe te ndertosh gjerat sipas deshires...te jep mundesine te punosh ne sistem direkt ne qender duke e bere PC me interesant jo vetem nje maus i cili shkone e kontrollon gjithcka...te sjell ate qe nuk duhet te kerkosh me online per patch craks serials edhe nuk te detyron te mendohesh shume per nje program se sa lek ke a e mer dot apo jo po po e mora do ma mbyllin e gjera te tilla... me daljen e nje pisjeje te re linux eshte shume i thjeshte per ta konfiguruar nje gje qe mund te behet shume thjeshte ne kernel po windows duhet te presesh per daljen e nje driver per kete gje e me the te thashe...shi shembull kur intel Xeon® Microprocessor kerneli i linux ishte gati brenda pak oreve per ta bere kete sistem te njojtur nga programi mundet ta instalosh ne te gjithe platformat qe ekzistojne tani ...me teper nuk e di ca te them ...mjafton ta provosh vete e do e ndjesh se ca ndryshikmesh do sjelle ... edi qe nuk do jete e thjeshte ta mesosh po do jete shume e rende po ama ur te kesh aritur te dish dicka atehere do e ndjesh lehtesien...!!!

nuk eshte e vertete se LINUX nuk pranon mp3 apo gjera te tilla ...
Linux ka programe edhe shume me te sofistikuara se sa windows per gjera te tilla dihet qe nuk mund te kete larmine qe ka windows po ama ekzistojne te gjtiha ato cka i nevoiten nje useri edhe me nxjerjen e kernel 2.6 linux pati nje ndryshim total ne kete fushe ....jam ne pritje te mandrake 10 versjonin full pasi thone qe do jete nje evolim i vertete ne fushen e linux...
Genc Ibraj,ing.i elektronikes nga Tirana ,shkruan:
“...me sa shoh perdorimi i mouse eshte edhe ne Linux, po cfare ndryshon atehere, sepse permendet qe Linux funksionon ne baze te komandave, jo vetem mouse...
Pyetja tjeter ngaqe po behem gjithnje e me shume kurioz, mos valle duhet te kesh njohurite e nje programuesi ne menyre qe te mund te perdoresh Linux apo si?
Flori Bruqi:
Linux ne vet vete eshte thjeshte nje program i cili komandohet me komanda tip i DOS UNIX po ama po te lexosh me vemendje historine une kam permedur se hyri grafika me X-Windows, KDE, GNOME qe te jepin mundesine e punimit grafik pastaj duke perdorur butonat funksjonale Fx munde te kalosh ne terminale te ndryshme pra te besh 12 pune ne te njejten kohe ...pra ti instalon grafiket le te themi KDE ne F1 nese ben kombinimin ctrl+alt+f2 do kalosh ne terminal lokal ku do kesh origjinal DOS po ama komandat jane te tjera...Persa i perket domosdoshmerise se programimit nuk eshte e thene ... mund te perdoresh edhe Linux njesoj si Windows pa patur njohuri reth programimit po vetem duke mesuar komandat e unix, shellit e te tilla komanda di jesh ne gjendje te perdoresh linux shume mire po nevojshmeria e programimit vjen aty ku ti do te lozesh me PC pra te ndrsyhosh kombinimet te besh gjera sipas deshires ...
Dardan Shala,Pejë:
”...Ja dhe nje perjetim i GNOME
Pak si e vjeter Gnome1.4, kenaquni me 2.4 ;)
http://www.alblinux.net/modules.php?mop=modload&name=Splatt_Forums&file=attachment&AtchOp=show&postid=613&fext=img&AtchName=Pamja%20Ekranit.jpg&AtchNum=0

Sigurisht qe Linux ne vetvete eshte Nr. 1 per programuesit/administratore rrjetesh/studente etj.
Synimi kryesor eshte shtrirja e tij ne kompjuterat e atyre personave qe zakonisht perdorin internetin,email,irc,p2p,pse jo dhe office,krijim imazhesh,regjistrim videosh e shume e shume programe te shumllojshem.
Sigurisht qe nje fitore ndaj xhaxhi Billit do ti pelqente kujtdo qe nuk do deshironte te paguante nje qerre me $ apo € per liçensat e te drejtave te perdorimit.
Për ata që mendonjnë se Linux është 100% i sigurtë nuk do tu vijë mirë të mësoni se një gabim në kernel me menaxhimin e memorjes mund të lejojë një person të ketë kontroll të plotë (root) të kompjuterit. Specialistët thonë se ky është një problem serioz dhe të gjithë kernel përveç 2.4.25 dhe 2.6.3 duhet të freskohen menjëherë.

Gabimi u gjet nga kompania iSec e cila nuk e bëri publike në internet por e raportoi tek programuesit që ata të kishin mundësi ta rregullonin. Deri tani ky gabim në kod nuk është shfrytëzuar. Më shumë detaje do lëshohen muajin që vjen pasi përdoruesit të kenë freskuar kompjuterat”...

Flori Bruqi shkruan:
“Kjo vlene për Dardan Shalen dhe te tjerete:Mund të lexoni më shumë informacion në anglisht në faqen më poshtë.
http://www.computerworld.com/securitytopics/security/holes/story/0,10801,90359,00.html?f=x10

E solla këtë lajm këtu për të treguar që dhe Linux ka problemet e tij. Bile mund të ketë po aq sa dhe Windows por ato nuk kanë dalë në shesh sepse dhe interesi për të gjetur gabime në Linux, ashtu si dhe përdorimi i Linux, është më i vogël sesa Windows.
Ky gabim i gjetur ne kernel te linux versioni kernel-image-2.4.17-ia64 ; vetem per versionet XFree86 qe ka te beje me nje pjese kodi ne return statement per te kontrolluar vlerat e return ku mund ti jepte nje perdoruesi lokal mundesine per te hyre ne sistem si root(administrator) po kjo gje eshte kapur nga Debian adviser qe kane nxjere menjehere patch per te regulluar kete gje edhe kj eshte vene re vetem ne disa versjone te keti kerneli..!!!
Per me shume mund te vizitoni ketu http://www.debian.org/security/2004/ ose tek lajmet e linux
http://linuxtoday.com/security/2004022002726SCDBKN ... Gabime ka ne cdo vend po ama menyra se si mund te realizohet mbrojtja eshte ndrysh edhe ne Linux me e
Sa i perket Gnome1.4, kenaquni me 2.4 eshte e vjeter ,mund te kenaqeni me GNOME2.6 ;)

http://alblinux.homelinux.org/site/pic/desk1.png
Dhe ,per te gjithe admiruesit e linux lojra te lezetshme:
http://www.csie.ntu.edu.tw/~b7506051/games/swf/yeti.swf
http://www.csie.ntu.edu.tw/~b7506051/games/swf/yeti2.swf
kurse kjo eshte me pasoja tragjike per pinguinin :D
http://c.adorablebunnies.com/UPLOAD/pinguxtreme.swf

Nje lexuese nga Prizreni (Edona Berisha)forumit tone i shkruan:
Kush nga ju e ka provuar WindowsOS? Dje morra nje kopje 'free' (eshte me pagese normalisht), si anetare forumit Flori-Press dhe FloArt (nese e do ndonjeri free copy, i tregoj si ta marri), dhe e instalova. Punon shume mire, po kur behet boot eshte shume i ngadalte.

Flori Bruqi pergjigjet:

...”Eshte nje perzierje e Linux dhe Windows. Duket si Windows, po eshte krejt si Linux. Vie me shume programe te parainstaluara, desktop eshte si KDE, eshte stabil e i forte si Linux, duke mbajtur thjeshtesine e Windows-it.Edhe ky program nuk eshte i keq,edhepse, nuk krahasohet me distrubucione tjera te Linux (Red Hat, SuSE, Mandrake, Debian, etj.)”...

Flori Bruqi:

XP -shqip

http://www.fatonb.com/Xp-shqip.gif

Ka njerz qe perdorin linux .kur ti shikojsh si shkruajne thua qe keta jane experta... me shkruan Arta nga Ferizaji.

Ajshe Tetaj nga Deçani shkruan:

“...Microsoft flerton me open S, kete rradhe ka leshuar ne Sourceforge base code te Windows Template Library (gen of active templates lib) : classes per gui controls, dialogs, frame windows, gdiI obj etc, nen Common pub licence. heren e pare kish dhene base code to win installer xml.
http://sourceforge.net/projects/wtl
Mos harroni se Linux eshte shkruar nga hackers. Pra vetem nese rri 24/7 ne kompjuter dhe e do per me be bela, ose "to impress your girlfriend" atehere do te pelqeje Linux 100 mije here me shume se Windows

Nese don kompjuterin per pune dhe te jete efikas / ose nese nuk di akoma si te besh "partition" : atehere perdor Windows sic bejne 90% e njerëzve,thote ajo per forumistet tone.

Ismet Rushiti ,nga Prishtina shkruan:
“Linux eshte i mire vetem per dy gjera per mendimin tim:Per te programuar dhe per network, dhe per asgje tjeter perkundrazi per te tjerat eshte shume i keq!Edhe Windowsi eshte i mire per programim dhe network, por eshte me i mire ne programet multimediale si perpunim figurash videosh musike, lojra, office, dhe shume te tjera!Linux eshte edhe falas ne shumicen e rasteve.Sa per bugs Linux ka plot si dhe windows!Linuxi keshillohet vetem per nje perdorim profesional per te programuar DBMS dhe ne C.Kurse Windows eshte nje sistem per perdorusit me pak eskpert!

Ruzhdi Ukmata nga Prishtina shkruan:
“...Mos e ngaterroni termin linux si kernel dhe ta perdorni ate si emer sistemi operativ, kjo eshte dicka shume e gabuar. Pasi si kernel ai mund te kete mjaft performanca te mira si network dhe si desktop pra per multimedia. Gjithcka tjeter eshte ne dore te programuesit.
E mira e Linux eshte qe mirembahet jo nga njerez te paguar por nga vullnetare dhe nuk ka "deadlines" dhe kjo ben te mundur performanca te pelqyeshme.
Dhe perderisa sot kompjuteri konsiderohet hic pa pjesen e networkut sic thuhet shpesh ne boten e unix/linux per mua eshte mjaft mire.
Dhe besoj se ne nuk jemi ne gjendje per te bere krahasimet e kerneleve te windows dhe linux, por konfigurimi ose me mire fleksibiliteti i konfigurimit qe te jepet ne Linux eshte i pakrahasueshem me ate te windows gje qe e ben paksa te tmerrshem per fillestaret dhe me te preferuarin nder perdoruesat e mesem dhe te avancuar.
Dhe per me teper kur ai eshte kaq fleksibel sa mund te konfigurohet ne ate lloj menyre qe te ekzekutohet paralel me windows qe sot per sot eshte numri nje ne bote vetem pasi eshte nje sistem komercial dhe mund te beje presion mbi disa kompani etj ,shkruan per Flori-Press lexuesi.

Ramadan Kastrati ,nga Deçani shkruan:
Linux vetem per perdorim profesional??
Une jam gati tja instaloj prinderve te mi sapo te mundem
Jo keshtu :
http://www.lynucs.org/?&h3li0s

Hajdar Shala,nga Peja thote ne emalin e tij:
“...diku lexoja per wine qe ecen mire por problemi i vetem eshte qe ska shume installer per lojra. domethene gamet skane shume installer. tani nuk e di ku eshte si project por duke gjykuar nga ato demot qe kishte dhe fotot me duket ne rregull.”
...Kuptova se shume lojra kerkojne sisteme si directX apo gje e tille qe nuk mund ti gjesh per linux apo per ndonej sistem tjeter po per mendimin tim sa te jete windows ai do mbaje rekord per lojra... e vetmja e keqe e wine-se eshte qe do nje konfigurim pak specifik dhe sa per directx ne wine mund ti perfshish dll e tij qe te jep mundesine ti luash lojrat. Por duhet qe edhe te konfigurosh njemkernel tendin qe shumica e atyre qe perdorin linux nuk jane te mesuar pasi ai kerkon disa opsione specifike qe te ekzekutoje programet e windows. Une kam pare qe kane arritur te ekzekutojne office 2003 autocad etj qe besoj jane programet qe jane me shume te lidhura me sistemin e windows dhe dll e tij, kjo tregon qe windows mund te anashkalohet .Gjithmone problemi ngelelt ne konfigurimin e wine qe te duhet te pakten nje jave qe te hysh ne brendesine e tij. Por e mira eshte qe te jep dhe nje ide se si punon windows dhe regjistri itij e keshillueshme per administratore sistemi dhe hackera ...

Pren Pashku nga Peja:
XP eshte teper i avancuar persa i perket multiuser/security te cilat deri tani ishin karakteristike e operating systems te tipit UNIX .
Linux-i dhe te gjitha versionet e tij jane klone te Unix dhe nuk perdorin kode te unix . Linux eshte nje sistem i cili u ndertua nga fillimi duke munduar t'i ngjasoje UNIX-it . 70 % e serverave jane Unix based servers (kujdes ! nuk eshte e njejta gje me Linux) .
Ing.Florent Tirana,nga Tirana:
...”ne nje pike je shume shume gabim ...LINUX nuk eshte klone i UNIX po eshte i mbeshtetur ne UNIX sikunder se edhe WINDOWS, DOS etj .. Linux eshte bazuar ne kodin e perdorur ne nje sistem operimi te quajtur MINIX i cili u ndertua per here te pare nga nje profesor i nje universiteti ne Holande me qellimin per ti treguar studenteve te tij se si eshte i ndertuar sistemi i operimit “...
Flori Bruqi i pergjigjet lexuesit Florent Tirana:
...”Per me shume mund te kërkoni ne googel ose mund te lexosh ne forumin tone (Floart dhe Flori-Press )pasi ka shume postime per kete pike ...!Te njëjtat përgjigje po i postojme edhe ne Alb-shkence dhe Art-Cafe qe besoje dhe shpresoje qe lexuesit dhe ekspertet do te flasin dhe jepin mendimin e tyre se shpejti ne keto forume prestigjioze.

Flori Bruqi:

Po pse keta Shqiptaret tone jane kunder Microsoftit ne Kosove?

Një nga drejtuesit Microsoft pranon që Linux ka filluar t'u fusë frikën edhe tek tregu desktop, një sektor ku kolosi i Redmond ndihej gjithmonë i pasulmueshëm.Të jetë vallë e vërtetë?
Scottsdale (USA) - Shumë ujë ka kaluar nën ura që nga koha kur Microsoft 'vuloste' Linux si një sistem operativ prej lodre. Që nga ajo kohë big i Redmond i ka dhënë Pinguinit tonë përcaktime nga më të ndryshmet, si ai i kancerit dhe i virus-it, deri sa të përfundojë në konsiderimin e tij si armiku numër një për business-in e tij.

Kur Steve Ballmer, CEO i Microsoft, përdori për herë të parë termin kërcënim në lidhje me Linux, e kishte fjalën për tregun e server-ëve, i vetmi në të cilin Pinguini ka demostruar deri më sot kapacitetin efektiv në mposhtjen e Microsoft. Përsa i takon desktop, sikurse dihet mirë, Windows ruan akoma, një kuotë tregu që shkon në rreth 95%, një monopol gati absolut.

Historia tregon për shumë shoqëri që në të kaluarën humbën bastin duke mbështetur gjithçka në Linux si alternativë ndaj Windows tek kompjuterët desktop. Por sot, për pinguinin mesa duket po afrohen mundësi të reja dhe tepër premtuese: krahas MandrakeSoft, zhvilluesja e njohur e shpërndarjes Linux më të përhapur në tregun consumer, po shohim lindjen dhe rritjen e ndërmarrjeve të reja si Lindows.com dhe Xandros, të dyja kushtuar zhvillimit të sistemeve operativë të mbështetur tek Linux dhe dedikuar krejtësisht PC-ve desktop dhe notebook.

Që Linux në desktop nuk është më një utopi mesa duket po e mendojnë tani edhe shpërndarsit historikë si Red Hat dhe SuSE, nga gjithmonë të fokalizuar në tregun server: vetëm para pak kohësh në fakt, SuSE ka bërë të njohur planet e saj për ta çuar Linux në tavolinat e shtëpive dhe të zyrave, ndërsa Red Hat ka shprehur interesimin e tij të dukshëm drejt botës desktop me lëshimin e versionit 8.0 të shpërndarjes së saj Linux si dhe marrëveshjet e par pak kohëve me Oracle.

Mjaftojnë këto - edhe pse shpesh akoma të druajtuara - përpjekje për fillimin e një rruge të re për t'i futur shqetësimin gjigantit Microsoft? Mesa duket po. John Connors, chief financial officer i Microsoft, papritur ka shprehur preokupimet e tij për një rritje të mundëshme të Linux në tregun desktop, duke pohuar që kjo mund të transformohet në një kërcënim për business-in e Microsoft.

"Në termet e rritjes së shoqërisë... Do të jetë e vështirë nëqoftëse Linux do të arrijë të transformohet në një fenomen në sul desktop", ka pohuar Connors gjatë konferencës së Credit Suisse First Boston.

Është pra hera e parë që Microsoft shfaq frikë ndaj Linux në një terren, ai i computer desktop, ku nga gjithmonë konsiderohej i paprekshëm. Nuk është tepër e qartë nëse kjo çiltërsi 'fëmijore' me të cilën big i Redmond tashmë publikisht pranon frikën e tij ndaj Linux duhet konsideruar si një gjëndje pasigurie apo, vetëdia që sulmi dhe përdorimi i të gjithë termevë ofendues kur flitet për Linux tashmë mund të jetë kundërprodhuese.

Sidoqoftë, çfarëdo që mund të qarkullojë nëpër kokat e njerzve të Redmond, J. Szulik, chairman dhe CEO i Red Hat, nuk vonoi, nga palku i Enterprise Linux Forum të Boston, të ripohojë se si Linux sot përmban të gjithë instrumentet për të figuruar si duhet tek desktop dhe që tashmë është, edhe në këtë sektor, një alternativë konkrete e Windows.

Szulik pastaj ka kundërshtuar studimin e publikuar para pak ditësh nga IDC dhe sponsorizuar nga Microsoft në të cilin rezulton që Windows ka një total cost of ownership përgjithësisht më të mirë se Linux. Boss-i i Red Hat ka bërë të ditur që të dhënat mbi të cilat IDC ka bazuar analizat e tij janë tashmë të vjetra, të marra më shumë se 2 vite më parë.

...Një studim i bërë së fundi, zbuloi që më shumë se 80 përqind e kompanive përdorin versione të vjetra të Sistemit Operativ famëkeq.

"Microsoft mund të ndalojë shitjen e sistemeve operative të vjetër, mund edhe ti suportojë ato, por kjo nuk do të thotë që klientët nuk do ti përdorin më..."

Studimi në fjalë thotë që pati një hasje domethënëse e Windows 9x. Mbi 372,129 kompjuter të vëzhguar, 14.7 përqind e zinin Windows 95, 12.5 përqind Windows 98, gati gjysma përdorin akoma Windows 2000, ndërsa paraardhësi i këtij të fundit kapte shifrën 13.3 përqind.

Versioni i fundit, Windows XP, u gjet i përdorur vetëm në 6.6 pëqind të kompjuterave.

Për më tepër (në anglisht):
http://msnbc.msn.com"
Lexuesi mund te informohet edhe me te dhena te tjera nese do më shumë të shkojne tek kjo faqe:
http://uptime.netcraft.com/up/hosted?netname=MICROSOFT-1BLK,65.52.0.0,65.55.255.255.
Mund të kontrollosh p.sh. adresën e parë home.vicinity.com, ka përdorur që në fillim Apache mbi nje version të vjetër Linux/GNU Debian. Ose nëse kërkon me ".microsoft.com", do të dalin nja 371 domain të Microsoft-it, nga të cilat disa që bëjnë server AkamaiGHost (si p.sh. Microsoft London Internet Data Center që zotëron këtë server mbështetur në Linux)
Dihet se,Microsoft mbahet më shumë për sistemet operative shtëpiake dhe ato të zyrave. Për sërvërat e internetit apache dhe linux në përgjithësi është shumë herë më i mirë.
Megjithatë këto nuk kanë lidhje sepse Microsoft si shumë kompani të tjera, ka bërë kontratë me Akamai për shërbimet e internetit (faqet, shkarkimet, freskimet, etj). Akamai është kompani më vete dhe ka rrjetin e nevojshëm që përballon me qindra faqe të mëdha në internet. Microsoft nuk i intereson se çfarë përdor Akamai. I intereson vetëm që faqet nuk ngadalësohen dhe nuk bllokohen nga sulmet.
Shtrohet pyetja :Çfare serverash shtohen ne microsoft ?
Dihet qe shumica e tyre perdorin freebsd pasi sot per sot ka dsale me stabeli si server nga statistikat pasi te gjithe serverat qe e perdorin kane nga kohet me te gjata qe jane online pa u ristartuar
Pra,mos mendoni se shava linux .Eshte e njoftun se Kompania "Open Source Risk Management" ka studjuar Linux dhe javën që shkoi tha se Linux ka shkelur rreth 283 patenta që mbahen nga kompanitë e tjera si CISCO, INTEL, NOVELL, ORACLE, IBM, si dhe MICROSOFT.

Shkelja e patentave e vë LINUX në rrezik për çështje gjyqësore që mund të ngadalësojnë vrullin që ka marrë gjatë viteve të fundit. Pra ,edhe lexuesit(forumistet e alb shkences etj.,duhet te kene kujdes te shkruajne ate qe dijne shkencërisht e me fakte)...!

Deri tani IBM ka deklaruar se nuk do ta hedhë LINUX në gjyq dhe kërkoi që dhe kompanitë e tjera të bënin të njëjtën gjë. Siç dihet mirë, IBM, HP dhe shumë kompani të tjera kanë hedhur hapa të rëndësishëm me LINUX dhe nuk duan t'u prishen planet.

Microsoft ka të drejtën e 27 patentave që janë shkelur nga LINUX dhe tani ka mundësinë ta hedhë në gjyq pasi Linux mund të konkurrojë së shpejti me Windows edhe në tregun profesional dhe atë shtëpijak.

Përveç IBM, asnjë nga kompanitë e tjera nuk ka folur në lidhje me këtë çështje. Të shomë si do venë punët.
Ne alb-shkence,Kujtim Latifi ,shkruan:
Zotri Bruqi,

Nuk e di se sa e korruptuar apo jo eshte qeveria e Kosoves, por sa i perket 'open source' pajtohem plotesisht me zotin Hoti. Pse te shpenzohen mijra dollare per licensa te Microsoft kur mund te instalohen programet e open source falas. Po thua 'te shkojme ne Evrope' duhet te kemi Microsoft. Jo zoteri, vende me te shvilluara se Kosova po i thone Microsoft-it mirupafshim. Ka vite qe i tere qyteti i Berlinit (administrata) perdore open source, i gjithe shteti Brazilian poashtu, ka pothuajse nje vit qe Argonne National Lab perdore open source. Me kete metode ata ruajne qindra-mijra dollare ku mund ti shpenzojne diku tjeter.
Pse Kosova nuk mund ta bej kete?

Ju pershendes,
Kujtim Latifi

Istref Shabanaj,lexues nga Mitrovica e Kosoves i shkruan Floart-it:

...”Ku janë ata që shajnë Microsoft? Nga një anë e shajnë dhe nga ana tjetër i vjedhin kodin. Turp!”,shkruan ai.

Flori Bruqi:
Kjo shkelja e patentave eshte pak ceshtje e ekzagjeruar, se psh po lexoja dje nje artikull qe krahasonte Microsoft me Linux, aty thuhej se Windows paska patenten per Taskbar. Tash, te kete dikush patenten per taskbar eshte nje gje shume e keqe, sepse kjo dmth se ajo kompani mund te padise dike per gjera triviale, qe nuk jane zbulim i saj. Taskbar nuk eshte zbulim i saj, ashtu sic nuk eshte as shumica e atyre per te cilat akuzohet Linuxi. Si dhe nuk mund te jete ndertuar Linuxi ne kod te Microsoftit, se atehere dyjat do te punonin njejte apo ngjajshem. Dikush qe ka perdor Linux dhe Windows e di diferencen e MADHE ne punen e sistemit mes ketyre dyjave.

Krijuesi i Linux, Linus Torvald vete ka thene se sistemi i tij eshte pjeserisht i bazuar ne Minix, nje sistem i njohur pak, me te cilin mirreshin kryesisht profesionistet e asaj kohe (rreth 1992). Pastaj Novell eshte bere pronar i SuSE Linux A.G. Si mund ta hedh Novelli veten ne gjygj?

Puna eshte qe, Microsoft nuk ka asgje ne dore se po te kishte dic, do te bente si me Lindows, do ta hidhte ne gjygj per nje gje triviale si emri. Windows nuk eshte emer qe Mcrosoft Inc. e ka zbuluar, Windows eshte emer qe perfaqeson faqet e hapura ne sistemin Windows. Po faqe te tilla ka ne cdo sistem, ka pas edhe ne Macintosh, shume kohe para se te dilte Microsoft Windows, keshtuqe, me ke po mendon Microsoft se eshte duke vallezuar?

Nuk kane asgje ne dore, pos grupeve te vogla te interesxhinjve te cileve ju pagujne pare te majme (si rasti i atij grupit qe pretendonte se Linux eshte %40 me i shtrenjte se Windows), per te eliminuar konkurrencen dhe per te mbajtur ne fuqi monopolin qe kane.

Ne fakt, kjo qe ekziston ne kete moment mundet te quhet Oligopoly, ku disa kompani kane tregun ne dore, dhe ku barrierat per hyrje ne treg jane shume te forta. Nje nga to, sigurisht eshte vete Microsoft, tjerat jane ligjore dhe ekonomike.

Xufe Krasniqi ing. E amkinerise nga Peja na shkruan :

...”Edhe pak edhe Microsoft do behet si SCO... gjithe diten gjyqeve pa asnje rezultat dhe vetem me humbje. Linux is coming big way”....
Flori Bruqi:
Patentat mund te jene te ekzagjeruara por ne te njejten kohe i shtyjne njerezit qe te vrasin mendjen dhe te shpikin funksione te reja. Ligji nuk mbron ate qe e ka zbuluar, por ate qe ka aplikuar per patente i pari. Miu,dritaret, butonat etj, jane shpikur ne vitet 70 nga Xerox qe ne ate kohe nuk e pa te nevojshme te aplikonte per patente. Kjo eshte nje nga gabimet me te medha ne historine e kompjuterit se po te kishte bere XEROX patente, do ishte tani edhe me i madh se Microsoft.

Nga ato sa kam lexuar, studimi ka analizuar Linux ne brendesi dhe jo siperfaqen (interface).
Fakti qe microsoft nuk e ka hedhur ne gjyq deri tani, nuk do te thote se nuk mund ta hedh ne te ardhmen, kur linux te jete me fitimprures.
BBC News reports ("Holes found in Windows XP update") that mere hours after key Windows XP update SP2 became available to home users, security experts have managed to find ways around it.

The rest of the BBC report follows:


The SP2 update makes XP less attractive to virus writers and malicious hackers by plugging widely exploited loopholes.

But discoveries by security firms Secunia and German company Heise show that some holes have been left open.

Microsoft said it was investigating one of the new bugs but said no users had been caught out by this loophole.

Bug watch

The bug Microsoft is looking into lets malicious programs hide as images that automatically install and then run when Windows is re-started.

Microsoft only put the SP2 security patch for the Home edition of Windows XP on its auto-update servers this week.

SP2 provides a single place for people to control anti-virus software, firewall and XP updates as well as blocking pop-up ads, some spyware and warning about the dangers of e-mail attachments.

The update also tweaks XP to make it less vulnerable to the bugs exploited by viruses and other malicious programs.

But security expert Secunia has posted information about a bug in Internet Explorer that could, it says, let a malicious website "plant an arbitrary executable file in a user's start-up folder".

When an infected system is re-booted, the planted program will run.

The bug works on systems patched with SP2.

The loophole, which strikes when files are dragged and dropped from the net on to a local zone, was found by an ethical hacker who goes by the handle of http-equiv.

A demonstration of the bug has been posted on the Malware website.

"Given the significant amount of user action required to execute an attack, Microsoft does not consider this to be a high risk for customers," said Paul Randle, head of all things XP at Microsoft UK.

But he added that Microsoft was investigating to see what action needed to be taken to deal with the bug.

Tricking Windows

Other problems with SP2 were discovered by German security firm Heise, which published information about two of them.

Heise found that the system SP2 introduces to warn users about the dangers of running untrusted files downloaded from the net can be subverted.

The company found a way to trick Windows into running net-downloaded files without warning users about what was happening.

When Heise asked Microsoft about the bugs, the software giant said it did not think that it needed to produce patches or workarounds to tackle them.

The vulnerabilities discovered have are not being exploited in the wild and have only been demonstrated as working in ideal circumstances.

However, Microsoft has produced a so-called hotfix for SP2 to help tackle a problem some people are having with programs that use particular net addresses.
Ruzhdi Istrefi,ekonomist nga Prishtina.-
...Ja vlen me mire te merresh me nje rast difekti qe te del dhe ta rregullosh(heqje trojani/virusi,kodi te keq spyware se sa te instalosh SP2
Njelloj si SP1 ashtu dhe SP2 shumicen e patcheve e kane persigurine, parandalimin e futjes se kodeve te keqia arbitrare rreth 80 %
keshtu qe ne qofte se njeh mire windowsin dhe metodat per heqjen
e virusave dhe trojaneve nuk ke nevoje fare as per SP1 as per SP2
nje firewall dhe antivirus i mire si dhe spyboti(teatimer qe vezhgon dhe lajmeron cfare kerkon te instalohet ne regjister) mjaftojne
Mund te shkarkosh ndonje hotfix ose patch nga windowsi kur te del ndonje rast
i rralle difekti
Une nuk kam instaluar fare as sp1 as sp2 vetem 6-7 patche/hotfikse
E rendesishme eshte te evitosh vizitat ne faqet warez/hacking/cracking(edhe kur shkon duhet te rritesh nivelin e sigurise ne maximum duke bere disable java scripting)
duhet nje program bllokus reklamash+spyware blaster
dhe te mos hapesh fare emailat e panjohur
edhe programet P2P dihet qe jane burime per te marre viruse kode te keqia
Ajo qe ka vlere eshte te gjesh shpejt menyrat dhe zgjidhjet per cdo problem te kompjuterit.Nuk te mbron kompjuterin as sp1 as sp2 ato te microsoftit mund te nxjerrin edhe sp3 dhe sp4 dhe prape brima do i gjejne.Mbrojtja me e mire eshte ta mbrosh vete duke futur programe qe te ndihmojne per kete pune duke konfiguruar windowsin per ta operuar ne menyre te sigurte,duke i bere update antivirusit dhe firewallit dhe njohja e mire e cdo problemi dhe menyrat per ti zgjidhur
Linux se pari do nje pc me vete.Edhe un mendoj se linux nuk eshte i `rehatshem` per tu perdorur ne shtepi. dhe ndryshon shume ndaj windous dhe nuk eshte aq i leht per administruar , pamvarsisht nga versionet qe ka dalur.Linux per mu eshte only for bussines. dhe do profesionista per ta perdorur.Per mendimin tim linux-in duhet ta instalosh vetem per pune dhe jo per ne shtepi qe te zevendesoh windousin qe ke ne pc.

Une jam 17 vjec dhe nuk kam krijuar nje idete komplet te qarte per Linux , por kam vullnet dhe besoj shume se do ta mesoj nje dite me sy mbyll dhe do ta instaloj !


Ramadan Xhema nga Burimi.
Cfare mendoni per kete sistem operimi? Une vete e kam perdorur shume pak, per te mos thene aspak dhe nuk me ka pelqyer. Nga c'kam degjuar prej shume specialisteve ky sistem operimi ka dale me shume gabime dhe jo funksionant si duhet. Me shume njerez preferojne te perdorin windows 2000 (si une psh) ose Windows 98. Windows XP nuk me ka pelqyer asnjeher vetem per arsye te grafikes. Me duket se eshte shume per end users. Windows 2000 Pro dhe Server per mendimin tim jane shume te mire dhe shume te qendrueshem (stable). Edhe windows 2003 eshte shume i mire.

Flori Bruqi shkruan:

Për mungesë kohe nuk arrita ta përkthej dot tekstin,por me siguri lexuesit tane dijne gjuhe te huaja dhe pa pertese do te lexojne dhe kuptojne tesktin ne fjale...

http://www.theregister.co.uk/2004/10/22/linux_v_windows_security/
________________________________________
Jashar Hysenaj,ing. I elektroteknikes nga Gjilani me vendbanim te perkohshem ne Gjeneve shkruan:
Mua më pëlqen shumë Windows Server 2003. E kam të instaluar krahas XP SP2. Më duket se SP2 e ka ngadalësuar edhe kompjuterin edhe surfimin në internet. Duket se është stërngarkuar. Se që Windows 2000 është më i mirë kjo s'ka dyshim por XP dhe 2003 i kam zgjedhur më tepër për pamjen shumë të bukur ku dominon ngjyra e kaltër. Ka shumë opcione dhe mundësi shtesë që s'i ka Windows 2000 e pa të cilat nuk po mundem të kthehem në 2000.
Gjithashtu mendoj se për ata që janë mësuar të punojnë disa vjet me radhë me Windows është shumë e vështirë të kalohet në Linux apo ndonjë sistem tjetër operativ. E kam parë Red Hat Linux. Ishte shumë i lezetshëm. Por unë e shikoja nga këndi i një sehirxhiu. Tash e paramendoj unë të punoj punët e mia profesionale dhe vetë argëtimin që e kam në gjak në kompjuter (përkatësisht në Windows) e atëherë do të më mërzitej Linux-i menjëherë.

Flori Bruqi:
Një artikull interesant nga revista BusinessWeek që ma zunë sytë sot duke shfletuar internetin.

Për ata që nuk dinë anglisht: artikulli flet për mundimin e vëndeve Evropiane për të shmangur çmimet e larta dhe monopolin Amerikan të Microsoft. Artikulli fillon me një vendim të bashkisë së Parisit për të mbajtur Windows dhe programet e Microsoft sepse instalimi i Linux do sillte kosto të lartë.

Më pas tregohet për qytete të tjera Evropiane që kanë plane të bëjnë të njëjtën gjë dhe janë duke bërë analiza para se të vendosin të hidhen tek Linux apo jo. Të gjitha janë dakort se Linux nuk kushton shumë për të blerë por ka plot shpeza të tjera për trajnimin e punëtorëve, konvertimin e dokumentave dhe programeve nga windows në linux, mirëmbajtjen e sistemeve, etj.

Si shëmbuj jepen disa qytete të Gjermanisë që vendosën të përdornin Linux dhe jo vetëm që nuk kanë kursyer para, por kanë harxhuar edhe më shumë nga çmund të harxhonin me Windows. Tani kanë ngelur me shpresën se shpenzimet për Linux do sjellin fitim për të ardhmen.

Microsoft e ka vënë re inisiativën e Evropianëve dhe tani po bën ulje çmimesh për të mbajtur klientën në Windows. Megjithatë disa vënde nuk i kanë pranuar ofertat dhe këmbëngulin të paguajnë edhe më shumë vetëm e vetëm për të qënë të pavaruar nga gjigandi Amerikan, Microsoft.

Personalisht, mendoj se ndeshja Linux vs. Microsoft është gjë shumë e mirë për industrinë e kompjuterit dhe përdoruesit. Konkurenca rezulton në përmirësimin e të dy sistemeve dhe këtë e kemi parë me Windows XP, sidomos SP2, si dhe mundimin e Linux për të qënë sa më i lehtë për tu përdorur.

Nuk ka rëndësi se kush është në krye, për aq kohë sa njerëzit, që nga përdoruesit e thejshtë e deri tek programuesit, janë të kënaqur.


Ja dhe artikulli i plotë i shkëputur nga faqja BusinessWeek.com:

Not So Fast, Linux
Many European local governments are thinking about ditching Windows, but Microsoft is fighting back

Anticipation built for weeks beforehand. The city government of Paris, with 17,000 desktop PCs and hundreds of servers, was mulling a technology shift that would have been unthinkable just a few years ago: retiring Microsoft Corp. (MSFT ) Windows software from every one of its machines and converting them to the Linux operating system. So when the results of a feasibility study were finally announced on Oct. 13, the recommendation to stick with Windows provoked shock and dismay among Linux fans. "I'm totally bummed," wrote one French blogger. Advertisement


In Europe, software isn't just about bits and bytes anymore. It has become a matter of politics. In city governments from Paris to Vienna to Rome, civil servants and politicians are caught in a fight over competing visions of the future of computing. On one side is Microsoft, which is trying to hold on to its dominant position in PC and server software. On the other are factions backing the open-source model, which flouts convention by selling software cheaply -- or giving it away -- and sharing code. The contest playing out in city halls has turned Europe into a key battleground in the global software wars.

It's no wonder open-source is fueling such passion. European governments chafe at Microsoft's market power and want to encourage alternatives. "They don't like being beholden to a monopoly," says analyst Philip Carnelley of researcher Ovum in London. At the same time, many policymakers see Linux as Europe's best chance to reclaim a role in an industry dominated by American giants. Two of the world's three largest Linux sellers started in Europe.

There's a cultural element, too. Europeans have an affinity for Linux because it was created by a Finn, Linus Torvalds. And the communitarian culture of the open-source movement strikes a chord with the political Left. "There's an attraction to a business model that is closer to utopian socialism," says François Bancilhon, chief executive of Paris-based Linux software maker Mandrakesoft (MDKFF ), which sells and supports Linux software.

AN UNDISCLOSED DISCOUNT
So far, Microsoft has taken most of the lumps in Europe. Vienna has begun switching over hundreds of its 16,000 PCs to Linux. Norway's second-largest city, Bergen, has decided to convert a score of database servers running the UNIX operating system to Linux, not Windows, and could eventually move 32,000 PCs used in its schools to Linux as well. But the most closely watched case is Munich, which aims to switch 14,000 desktops to Linux by 2008, despite Microsoft's offer of a 35% discount to stick with Windows. The number of such defections clearly caught Microsoft off guard. "Microsoft wasn't prepared for a popular uprising," says Rob Enderle, principal analyst at San Jose (Calif.) consultancy Enderle Group.

Yet over the past 18 months the giant from Redmond, Wash., has unleashed a fierce counterattack, and there are signs that it's working. Paris was only the most recent and important victory. Last January the borough of Newham in London reversed course on a planned change to Linux after a consultant's report said Windows would cost $600,000 less to support each year. To seal the deal, Microsoft offered Newham an undisclosed discount. The Finnish city of Turku also changed its mind about dumping Windows after a three-year experiment with Linux showed employees resisted the switch. There are reports of glitches and cost overruns from other Linux adopters, including Munich and the German Parliament, which had to revert to Windows servers temporarily in mid-October when a third of its 5,000 PC users couldn't access the Internet or get e-mail. "We're seeing a turning of the tide," says software analyst Tom Berquist of Citigroup's Smith Barney unit in San Francisco.

The comeback is classic Microsoft. After all, this is the same company that missed the rise of the Internet and then went on to crush browser rival Netscape Communications Corp. (TWX ). Microsoft has thrown itself into tackling Linux, hiring dozens of experts in open-source software and offering deep discounts to hold on to clients. It's also sharpening its pitch to address more than just software. "We need to talk in a broader way about investment protection, security, and tying together different kinds of software," says Ashim Pal, Microsoft's European director for platform strategy.

Now, Microsoft hosts booths at Linux trade shows and has set up a Web site brimming with customer testimonials and market-research studies poking holes in Linux. Last summer, Microsoft mounted a four-city "Get the Facts" tour of Britain to pitch its story to IT managers. And it took the unprecedented step of inviting 60 government agencies around the world to view the top-secret source code for Windows and so allay concerns about its security and blunt the advantage of openness enjoyed by Linux. "Transparency increases trust," says Jason Matusow, director of Microsoft's shared-source initiative.

Microsoft's charm offensive isn't all that's vexing Linux. After an initial rush of excitement, governments are weighing more factors. Linux and open-source programs may be cheap, but they can cost plenty to implement. Munich budgeted $35.7 million for its Linux makeover -- $12 million more than Microsoft's last-ditch offer. While most users insist Linux is cheaper to operate, reports from researchers such as Forrester Research Inc. (FORR ) and Yankee Group (RTRSY ) assert that the "total cost of ownership" -- including upgrades, support, and insurance against potential intellectual-property suits targeting Linux -- can be higher than for Windows.

For Paris, the killer was the expense of having to rewrite programs and train thousands of employees on new software. The German city of Heidenheim recently chose not to adopt Linux for similar reasons. "We would have to spend a lot of money to make it happen," says Carsten Urban, head of the city's IT department.

Linux partisans aren't about to surrender. Bancilhon predicts Paris will opt for smaller-scale Linux rollouts in neighborhood offices. Richard Seibt, the European president for U.S. software maker Novell Inc., sees no flagging of interest in Linux among European governments. "What has been announced so far is just the tip of the iceberg," he says, noting that Novell has hundreds of potential government sales of Linux-based products in the pipeline worldwide. All told, figures Gartner Inc. (IT ), the proportion of PCs sold with Linux installed will climb from 4.4% last year to 5.7% in 2005. A big shift. But it might be a lot bigger if Microsoft weren't turning up the heat.

By Andy Reinhardt, with Raphael Kahane in Paris and Gail Edmondson in Frankfurt.
(Besoj dhe shpresoj se artikullin ne fjale e keni kuptuar te dashur lexues!)
Flori Bruqi:
Kohet e fundit eshte publikuar nje dokument (ne pdf) nga IBM, per te migruar nga windows ne Linux. dokumentin mund ta merrni ketu: http://www.redbooks.ibm.com/redbooks/pdfs/sg246380.pdf

Cka eshte Linux ?
Linux është 32/64-bit Sistem Operativ, që funksionon në platforma të ndryshme si: Intel, Sparc, Alpha, PowerPC e tjere - si dhe në versionin 64 bit te platformave përkatëse. Linux është një "lloj" i UNIX, që për herë të parë është zhvilluar në vitin 1990-91, nga një student Finlandez i quajtur Linus Torvalds. Linux është zhvilluar dhe zhvillohet me ndihmën e Hakerëve në Internet. Është i publikuar nën GNU License Agreement që do të thot që programi bazë (source) është i hapur për të gjith (open source) si dhe cdo ndryshim i source code duhet po ashtu te lejohet publikisht nen te njejten Licence. Kjo ka mundësuar Programeret të ndryshëm nga e mbare bota te kontribojne ne zhvillimin e Linuxit nen udheheqjen dhe ko-ordinimin e Linus Torvalds. Linux permbane te gjitha elementet qe priten nga nje Unix sistem: multitasking, virtual memory, shared libraries, demand-loading, memory management, TCP/IP networking e tjera.Flori Bruqi,shkruan:
Pyetjet që shtruan anetaret e alb-shkences dhe ca forumiste tjere te art-cafe-se ,FloArt-it dhe Flori-Press-it ,është pak vështirë t'i pëgjigjesh pa ditur njohuritë në fushën e informatikës. Gjithashtu, gjithçka varet nga arsyet për të zgjedhur GNU/Linux kundër sistemeve të tjerë operativë. Këto arsye mund të përmblidhen si më poshtë:

1. Arsye komerciale.
Nëse dëshiron të përdorësh një shpërndarje/distro Linux për arsye tregtie(hapja e një serveri internet për një ndërmarrje të mesme/të madhe psh) mund të zgjedhësh një shpërndarje komerciale(me pagesë) Linux. Nga këto po të pëmend më kryesoret dhe më të njohurat: Suse Linux Enterprise Server 9 (rreth $350 e sipër), Red Hat Enterprise Linux ($170 e sipër) ose Mandrake Linux Corporate Server (749€).
Këtu duhet bërë kujdes sa i përket suportit/ndihmës e cila zakonisht është 24/7. Gjithashtu disa prodhues hardware-i lëshojnë driver vetëm për Suse dhe/ose Red Hat p.sh.

Pra, sa i përket komercialeve, çmimet janë sigurisht shumë të larta dhe i drejtohen siç thashë ndërmarrjeve të mesme/të mëdha të cilat kanë nevojë për siguri dhe suport për çdo problem.

2. Arsye studiuse, zhvilluese apo thjesht për hobby.

Gentoo, Slackware, Debian e shumë të tjerë i drejtohen linjës së "programuesve" ose "vetë-ndërtuesve" të këtyre sistemeve operativë (ato që luajnë vetë me programet dhe aplikacionet e secilës prej këtyre shpërndarjeve). Gjithashtu, këtu futen dhe versionet e thjeshta të Mandrake,Suse,Red Hat Fedora, etj, drejtuar përdoruesve "normalë" të kompjuterit, atyre që janë kuriozë se ç'është Linux apo atyre që nuk mund të paguajnë qindra dollarë/euro për Windows/MSOffice etj.
Sa i përket pyetjes çfarë ndryshon kur këto të fundit i blen apo i shkarkon nga rrjeti mund të thoja asgjë. Blerja i ofrohet atij publiku i cili nuk ka mundësi ta ketë të gatshëm distron e tij të preferuar veçse me anë të Cd-ve të gatshëm. Sigurisht këto çmime varditen nga $5 në disa dhjetra $, për një set prej disa Cd-sh apo Dvd-sh të cilat përmbajnë dhe kodet e programeve nën Licensën GPL ose "proprietary/non-free software" (plugin flash, driver N-Vidia psh).

Le të marrim disa nga këto shpërndarje.
Gentoo të instalon një sistem "granular" të sintetizuar, siç mund ta quajmë ndryshe, dmth çdo pjesë aplikacioni/software Gentoo e përpilon sipas specifikave të kompjuterit tënd.
I takon atyre personave të cilët duan një sistem 100% të përshtatur kompjuterit të tyre, siç mund të imagjinohet, instalimi i një sistemi të tillë është tepër i vështirë, por jo i paarritshëm. Do shumë hile për t'ja arritur mbarë. I takon atyre që kanë durim të jashtëzakonshëm, jo për fillestarët.
Nga ana tjetër, Debian mund të arrijë shumë mirë ti përshtatet specifikisht kompjuterit tënd dhe me më pak përpjekje.
Po ashtu edhe Slackware i drejtohet një publiku të sprovuar më parë dhe që kërkon një sistem të qëndrueshëm.

Një përdorues i Windows-it, kur provon për herë të parë Linux, pret që në fillim një sistem grafik, një instalues të thjeshtë dhe automatik, pa përmendur sigurinë e domosdoshme kur ke një sistem tjetër të instaluar në të njëjtin kompjuter. Këto hapa i kryejnë më së miri shpërndarje si RedHat Fedora, Suse Linux apo Mandrake Linux. Pra nëse je fillestar, rekomandohen këto sisteme, për të mos ngelur i zhgënjyer.
Në rast se nuk ke frikë t'i hysh një rruge pak më të vështirë, por që në fund mund të të sjellë më tepër kënaqësi mund të provosh shpërndarje si Debian, Slackware, apo më i fundit që po përhapet me shpejtësi, Ubuntu.
Ubuntu është një version i Debian-it, por më i thjeshtëzuar, me një sasi më të vogël programesh. Ka shumë të veçanta. Do përmendja një instalues të thjeshtëzuar grafik, suportin për gjuhët e huaja (ndër të tjerat dhe shqipja në Gnome 2.8), përdorimin e dyanshëm(desktop dhe server), ka një suport dhe ndihmues të mirë, dhe mbi të gjitha është komplet gratis. Për më tepër mund të vizitosh www.ubuntulinux.org.

Ne nje kompjuter te punes përdor Debian. Kam provuar Mandrake në fillimet e tij, Suse dhe Slackware, por Debian mbetet më i pëlqyeri. Mund ta instalosh kudo, në mbi 10 arkitektura të ndryshme. Ndërsa Mandrake me zor se xhiron në një 486, Debian-it me modularitetin e tij i mjaftojnë dhe 500Mb për të punuar si një server i thjeshtë, apo një router i një rrjeti lokal. Pa përmendur sigurinë, që është një nga armët e tij të fuqishme.

Po e mbyll duke përmendur dhe shpërndarjet "live". Knoppix është më i njohuri. Gjithashtu ekzistojnë Morphix, Gnoppix etj. Përdoren për të testuar GNU/Linux në një kompjuter pa u dashur ta instalosh fare. Mund të provosh nëse Linux do t'i njihte të gjitha periferitë e kompjuterit tënd, nëse një ditë do të instalosh Debian ta zëmë, dhe nuk di çfarë skede rrjeti të zgjedhësh.

Së fundi nja dy lidhje: www.linuxiso.org, www.distrowatch.com, www.alblinux.net
atyre që nuk mund të paguajnë qindra dollarë/euro për Windows/OpenOffice etj.

Nese do instalosh nje nga distribucionet "e veshtira":

slackware (http://www.slackware.org)
10.0 eshte versioni i fundit mund ta shkarkosh ketu: http://www.slackware.org/getslack/
Debian(http://www.debian.org).
Mund te zgjedhesh versionin Stable (qe eshte pak i vjeter, dhjetor 2003)
ose versionin Sarge (qe i ka komponentet me te rinj).
Gentoo (http://www.gentoo.org)
Nje vit me pare u morra me versionin Gentoo...Me mire mos u merr me Gentoo , se do shume kohe, durim & co! Nese ske ca te besh tjeter provoje...
Mua mu deshen vjet(dhjetor 2004)16+ ore per ta kompiluar, dhe nuk ma bente zemra te formatoja me komplet hdd(derisa e bera zemren gur dhe e formatova, po se hodha me, kam Debian tani)!!!!

Per te mare mandrake: http://www.mandrakelinux.com/en/ftp.php3
10.1 eshte versioni i fundit per fedora core: http://freshrpms.net/mirrors/fedora/core2.html
fedora core 2 eshte e fundit ( ka dale dhe 3 po eshte akoma beta)
Fedora jane me "user friendly" se tre te parat, te pakten gjate instalimit!
Une ne nje kompjuter te punes desha te dij se a eshte veshtire instalimi i Ubuntu version i Debian-it apo jo???
(Une kam instaluar per here te fundit versionin e fundit te SuSe professional dhe ishte shume i lehte si instalim i gjithi next next.)
Kurse per MEPIS them se eshte e vertete kjo:
When installed on a hard drive, MEPIS is no faster or slower than any other version of Linux. In general, desktop Linux is as fast as MS-Windows XP running on the same machine.
Dhe se ..."përsa i takon mëdyshjes nëse duhet të fillosh me Debian apo ubuntu, këshilla është: Debian (Sarge)i leshuar si version stabël i Debian, dhe instaluesi i ri i përfshirë në të e bën fazën e instalimit shumë më të thjeshtë.
Përse jo ubuntu? Sepse ubuntu nuk është gjë tjetër veç një Debian i menduar për t'u përdorur si Desktop, me të gjitha të mirat apo problemet që kjo zgjedhje afron.

Nëse të duhet një server, përdor Debian, ubuntu nuk bën për atë qëllim.
Nëse të duhet një desktop, përdor përsëri Debian, duke instaluar vetë çfarë të nevoitet, jo çfarë të japin gati dhe që ndoshta nuk të hyn e gjitha në punë.
Nëse duhet të zëvendësosh me shpejtësi disa dhjetra klientë nga Windows në Linux dhe, nuk dëshiron të humbësh kohë me zgjidhjen e problemeve që mund të lindin gjatë instalimit, atëherë përdor ubuntu, pa u menduar dy herë.

Duhet të kesh parasysh që ubuntu nuk respekton politikën e mirëmbajtësve të Debian, d.m.th. një program përfshihet në Debian vetëm kur të jetë provuar në 100% që është tepër i qëndrueshëm dhe pa difekte sigurie. Në ubuntu do të gjesh programet në versionet më të fundit (edhe të pa testuar mirë)."
Shfeltoni faqen (http://www.desktoplinux.com/articles/AT3135712364.html) gjen një rishikim më të thellë mbi Mepis. Personalisht nuk e kam provuar, por mesa pashë i drejtohet një publiku më të gjërë i cili ndërmerr hapat e para në botën e Linux-it.

Emaili tjeter vije nga Tafe Balaj ing. i xentarise nga ,Prishtina,i cili na shkruan:
“...Mandrake 10 dhe fedora core 2 jane me te mirat per nje fillestar po prape te veshtira.Komandat terminal i ke si buka.
Linux doni apo sdoni ju per momentin per ate qe do ta perdori per te perfituar nga opsionet dhe fusha e gjere e aplikacioneve te tij duhet te mesoje te jetoje me Text-mode ose ndrryshe me "CLI" (command line interface) me falni per termat por per momentin nuk me vjen dicka e pershtatshme ne shqip.
Dhe mos u mundoni te zgjidhni lloj lloj linux-esh por provoni ato me te perhapurat si DEBIAN, REDHAT, SUSE dhe MANDRAKE te cilat nuk ndryshojne shume te pakten ne strukturen e skedareve te konfigurimit.
Merrni nje nga tutorialet e shumte dhe filloni te dilni nga burgu ku ju ka futur microsoft, cka do te thote qe te kerkoni ndonje rreze te fshehur ne ndonje menu ku te mund te ndryshoni dicka me nje te clikuar te miushit :)
E keqja me e madhe qe shoh tek te gjithe njerrezit qe futen per here te pare ne boten e linux eshte mendimi sesi ata e krahasojne cdo gje me desktopin e tyre te meparshem ne Windowze dhe mua me vjen plasja. Nuk e di por mbase Microsoft e ka fituar kete pike qe ti mesoj njerezit te spostohen nga tastiera dhe te kalojne nemouse duke i perdorur termin user friendly ose me mire :( pasi njerezit nuk e kuptojne qe sa here qe ndryshon dicka ata duhet te rimesojne gjithcka nga e para. Kurse ne CLI maksimumi do ndryshoje ndonje opsion ne komande nga "komanda -a kete" do behet ne "komanda -a ate" te pakten persa i perket konfigurimit te kompjuterit dhe kernelit.
Flori Bruqi:
”...Dhe qe ta kuptoni te gjithe :
Prandaj ka aq shume versione linux pasi njerezit nuk e kane kuptuar akoma qe po te dish te kompilosh nje kernel *nix-i ti ke krijuar distribucionin tend te linux :) kaq e thjeshte eshte por qe pertoni aq shume dhe e komplikoni aq shume sa une se di.

SE e zgjata shume dhe mund te kem perseritur veten me siper por shpresoj qe te vleje sadopak per ata qe idrejtohen *nix. "Lirohuni nga Microsoft prandaj po zgjidhni *nix. Ndryshoni menyren e te menduarit per me teper lirojeni ate"
Do s'do windows eshte me i thjeshte per nje fillestar kopjuteri.CLI eshte me intuitive se comand line ku duhet te mbash mend shume terma dhe mjafton nje presje keq dhe e hengre.Gjenialiteti qendron edhe te thjeshtesia.Pse linux po i ngjan perhere e me shume windows-it,perhere me i thjeshte dhe user friendly?Nuk eshte e mundur qe me instalim DEFAULT shume gjera nuk funksionojne po duhet te karikosh dhe instalosh module shtese.Provo te besh update video driver,gjasme i ke ne .rpm po prape me tastiere duhet te ecesh.....bleahhhh..shyqyr qe eshte qyl se bllokohet edhe ai sa bllokohet XP.
Arsyeja pse Linux po shkon shume drejt windows ne kuptimin grafik atehere duke fut ketu GNOME edhe KDE eshte pergjigje shume e thjeshte te hyje me shume ne perdorimin shtepiak edhe ne perdorimin e thjeshte ... sa i perket bllokimit cdo SO bllokohet pasi ajo nuk varet nga programi po varet nga proceset e krijuara edhe nga perdorimi i CPU ne sistem nese ky program nuk ewshte konfiguruar mire atehere ai do arxhoje resorces se do te arije ate cka duhet edhe do perdore shume procese eshte e njejta gje me windows ... nje gje qe ti mund te besh ne linux eshte edhe dhenja e atributeve nice per nje proces nese ne nje terminal jep komanden TOP edhe shef qe nje proces qe ti nuk e do harxhon shume memorje atehere perpiquni te jepni nje MAN -k nicer edhe mesoni me shume reth komandes per te bere te mundur uljen e proceseve....une personalisht kam par nje LAN ne RedHat 6 i cili eshte akoma ne funksjonim te plote ku kish 40 PC aktive 24 ore si slaves ku perdornin gjithcka bazuar tek ky Server edhe nuk eshte bllokuar asnjehere .. p oflas per mbi 1000 procese aktive gjate cdo kohe...sa i perket RPM ajo eshte dicka vetem e Redhat edhe Fedora e me duket se fedora nuk do i perdore me po nese ke deshire mere si file te kompresuar edhe kompiloje vete .

Doja te shtoja e nje gje beni dallimin me LINUX, LINUX KERNEL, edhe LINUXDISTRO pasi jane gjera krejt te ndryshme ... sic tha edhe qoska me lart mjafton te dish te kompilosh nje kernel e fap doli edhe distroja jote
Rpm- a ka me te thjeshte se te klikosh 2 here dhe ç'do gje ecen vete,pse ta komplikojme jeten?!RPM e perdor edhe Mandrake.
Per bllokimet doja te vija ne dukje zerat qe "windows bllokohet dhe linux jo".
Sidoqofte une perdor si linux dhe win po meqe ka me shume software per win perdor me shume win.Ama sistemi im operativ ishte linix redhat dhe me te vertete nuk dija nga te filloja.Na mesuan vetem pak komanda "startx",impakt shume i rende.Tani linux eshte shume me i thjeshte...
o floro me mire per tipa si ty qe te qendrojne me windows pasi me shume bejne llafe dhe bejne si te ditur sesa thone ide :) Me fal po e meriton.
Gjithsesi persa i perket desktopeve te Linux do tja degjosh zerin dhe per nja 2-3 vjedhe besoj do te me thuash ndryshe.
Po dhe te me mbrosh Windows me terma si dy here klikim dhe qe edhe linux bllokohet besoj se te duhet akoma pak eksperience qe te dish te besh keto dallime.
Por gjithsesi meqe je futur ne diskutim me thuaj dicka, se po perpiqem te te tregoje ato gjerat e tua

1- sa gjera mund te besh ne windows pasi e instalon nga fillimi po spate cd e driverave jo te nje hardwari por te te gjitha atyre qe ke ne kompjuter dhe duhet ti kesh per ate version windowsi qe ti po perdor. Pastaj te duhet nje cd office se pa te nuk ben dot po te duhen nja 3000...000 update qe duhet ti besh po deshe te jetosh me kompjuterin tend sa me gjate ne internet, po duhet te instalosh nje antivirus qe te ruash dokumentet e tua sa me gjate, po duhet te instalosh nje spyware qe te ruash kartat e kreditit ose informacionet e tua, nuk e di nqs e kupton idene se sa mund te vazhdoje kjo pune
dhe per momentin qe ka me shume rendesi sa leke do te te duheshin te harxhoje ty per keto gjera se psh
Norton Antivirus vit per vit nxjerr nje produkt te ri me reklame kundra produkteve te tij te vjeter dhe te duhen prape leke dhe riinstalim dhe pak mendim para se ta besh.

2- Persa i perket CLI s'besoj se e njeh mire sidomos ne siteme *nix nuk ke pse mban mend asnjelloj gjeje pervec komandes ose as ate pasi ka nje help te shkelqyer si komanda MAN. Cdo komande ka help in e vete brenda sa per te treguar gjerat minimale pa hapur faqen e helpit.
Nje program GUI ka helpin e vet te strukturuar sic i do autorit,.
Levizin funksionet me cdo version te ri, nganjhere edhe pamja.

3- Nqs flasim per user friendly marrim perdoruesat qe smarrin vesh nga kompjuteri dhe i vendosim para dy desktove Gnome te fundit pak te zbukuruar flas vetem per background dhe windows XP qe kur instalohet ska asgje ne Desktop pervec
Avantazhe winxp (flas pe winxp te tjerat nuk jane gje)...
I ka pothuaj te gjitha driver-at dhe po nuk i pati gjehen kollaj fare.
Hajde gjej driver linux per modem LUCENT ose me mire Diamond se per lucent i gjehet dermani.
Nese perdor nje aplikim 3D pas nje fresh install te linux,i ka driver 3D ati apo nvidia?Mire driver-at i shkarkove,hajde e instaloi pak...do te te thote :"te duhet gcc,kernel source" .....WINXP pothuaj nuk ka nevoje fare,ka ne database shume hardware.Ç'do hw ka driver per win po jo per linux.
Une ne nje nga kompjuteret e punes ne kompani kam nje kontroller raid Silicon image IDE pci,pa m'i gjej pak driver-at????

Pyetje per përgjigje(Flori Bruqi)
Bateria e nje laptopi ne linux dhe ne win sa zgjate?
Dua te kopjoj nje CD te nje loje (PC-game) me safedisk protection etj...e kopjon dot?
Sa software ka per linux?
Monitori im mban 1152x864@100Hz hajde mbushi mendjen linux-it tim qe e mban pa bere edit.
E mira e linux (flas per mandrake 10.1 qe kam ne nje nga kompjuteret e punes ).
Divx,dvd,pdf shihen menjehere,nuk ka viruse (patjeter qe nuk ka mbi 90% e perdoruesve jane win),openoffice,falas.
Win eshte me pagese,office me pagese,software dvd player me pagese(bundle falas),antivirus me pagese,soft per kopjim CD/DVD me pagese(bundle falas)...ama po t'u duk se po perfitojne shume te gjithave u gjehet zgjidhja.
Situata:platforma linux ofron soft te perdorimit te gjere FALAS dhe nuk eshte pak,ne platformen win megjithese me pagese po me avantazhin e perhapjes prej monopoli çuditerisht te gjithe kane gjithçka qe u duhet.
Linux po behet perhere e me teper windows-like dhe ky eshte fakt qe ben te reflektosh.
Megjithate duhet bere eksperimeti ku disa personave t'u jepet linux si sistem i pare operativ dhe disave win dhe pasi te kene perdorur vetem ate t'i shkembejne.Cili OS do te jete me i veshtire???

Gjithsesi nuk eshte te pakten linux e ka krijuar nje panvaresi ndaj gcc por ajo menyre do te vahdoje gjithmone pasi eshte e vetmja meyre qe nje soft per platforma unix te jete i transportueshem ne te gjitha rkiteturt e kompkuterave de llojeve te *nix.
dhe nuk eshet aq problematike sac e ben ti.
Persa i perket programeve 3d ajo ka lidhjen me konfigurimin e X11 sesa probelemeve te tjera.

Gjithsesi per mua ta thashe dhe me pare qe zgjidhja eshte e jotja q e mos ta bejme si dicka personale.

Duhet te kesh dhe parasysh nje gje qe shume veta thone "Unix is made by programmers for programmers" dhe deri diku eshte e vertete por kjo gje po ndryshon.

E fundit eshte ms thuaj qe *nix po behen si windows sepse nuk ka lidhje fare fare.
Pasi Windows sidomos 95 e siper e ka marre pajen e tij na nje WindowManager i sistemeve *nix dhe persa i perket krahasimit nuk mund te pranoje kurre nje sitem Windows si me te mire se linux pasi ne nje sistem *nix eshte edhe per fillestare dhe per profesional kjo eshte sa do ti mesosh keto gjera.

Ku ka gjë më të bukur sesa DSL! E instalon kudo, edhe tek nje x86 i hedhur matanë me 16Mb Ram dhe ke një Desktop Linux mëse të përdorshëm (shumë herë më të përdorshëm sesa Win 3.1).
Mund të dëgjosh muzikë, të shfletosh në web, të lexosh/dërgosh postën, etj etj. Shikoji pak këto 2 tipat çfarë kanë bërë: http://www.damnsmalllinux.org/486.html .
Së shpejti mund të kem në duar një "vjetërsirë" të tillë, them që të luaj pak me DSL :)
dhe perdor kete Distribucion se eshte me i lehte, e vetmja menyre eshte ti thuash se pasi ta kene konfiguruar nuk do te kene me probleme me viruse,spyware a ku di une :)
Une e perdor kestile disketen si zgjidhje e imja sepse nuk dua te modifikoj MBR,sa here dua linux fus disketen, perndryshe default win!
E po qe ta konfigurojne linux duhet te dine dhe mandrake per mua eshte me i lehti dha i pakomplikuar.Jemi gjithmone aty po nuk pate pare nuk di dhe meqenese shumica e personave vijne nga win (si une) duan te kene diçka si baze dhe nje linux shume windows-like eshte i domosdoshem,pastaj flasim per spyware e viruse,po nuk dite nuk ben gje fare.
Nje lexuese(Vjose Shabani,studente nga Prishtina) pyeti moderatorin Flori Bruqi lidhur me “Programet e Anti-Viruseve dhe perdorimi i tyre”
Flori Bruqi:

Ne 3 artikujt e javes kohe me pare ne Art-Cafe,FloArt dhe Flori-Press folem ne vija te pergjithshme se cilat jane format dhe menyrat e shperndarjes se viruseve dhe hakerizmin. Ishte thjeshte informacion i pergjithshem njohes ne lidhje me viruset dhe haberet qe mund tu infektojne ne Internet.

Ne artikullin e sotem do te shikojme me me imtesi disa prej programeve per mbrojtje nga viruset, qe quhen programe anti-virus. Gati te gjithe ju perdorni nje program te tille, dhe ky artikull do tu vije ne ndihme duke ju bere te qarte se cilat jane mjetet qe keto anti-viruse perdorin per parandalimin e viruseve dhe si ju mund ti perdorni me efikasitet. Le te futemi ne teme pa humbur kohe.

1: Cfare eshte nje program anti-virus?

Nje program i tille instalohet ne nje sistem drejtimi qe mund te jete Windows, Linux, Mac etj. dhe ka si funksione:
- Monitorimin e plote ne kohe reale te gjithe levizjeve te skedareve ne kompjuterin tuaj.
- Dallimin e viruseve ne skedare te vecante qe jane shkarkuar apo ruajtur ne kompjuterin tuaj.
- Paralajmerimin e perdoruesit se nje virus X egziston ne kompjuterin e tij.
- Marrjen e masave automatike per izolimin e skedarit dhe fshirjen e virusit.

2: Ku mund te gjej nje program te tille?

Si fillim duhet te keni parasysh se egziston nje mori programesh te tille nga te cilet ju mund te zgjidhni. Te gjithe keto programe pak a shume kryejne te njejtat funksione dhe nuk mund te thuash se njeri eshte me i mire se tjetri. Pavaresisht se ka nje mori programesh te tille, jane tre qe jane me perdorurit ne Internet qe kane fituar nje fare popullariteti:

- Norton Antivirus
- McAfee Antivirus
- PC-cillin
etj.per te cilat kemi shkruar kohe me pare ne Art-Cafe,Flori-Press dhe FloArt.
Norton Anti-virus se bashku me McAfee jane me popullore ne Europe dhe kontinentin amerikan teksa PC-cillin ka nje shtrirje teper te madhe ne tregun aziatik. Gati cdo sistem kompjuteri qe shitet neper dyqane kudo ne bote vjen i shoqeruar me nje program anti-virus. Ne varesi te markes se prodhimit te kompjuterit, do te shikoni edhe njerin prej ketyre 3 programeve te mesiperm. Sony per shembull i shoqeron sistemet e saj me PC-cillin. Keto programe jane kolosale dhe cmimi i tyre varion prandaj nuk mund tu japim nje cmim fiks. Vizitoni faqet zyrtare te ketyre anti-viruseve per te mesuar se si mund te blini keto programe ne Internet, ose mund te vitoni edhe dyqanet elektronike te pakices ne vendet ku ju jetoni. Nese jetoni ne USA, dyqani me cmimet me te favorshme per programet kompjuterike eshte Best Buy.


3: A eshte i veshtire instalimi i programeve anti-virus?

Instalimi nuk eshte aspak i veshtire per aq kohe sa ju ndiqni nje pre nje udhezimet qe shoqerojne keto programe. Programet anti-virus konsiderohen programe kolosale pasi jane ne perdorim gjate gjithe kohes qe kompjuteri juaj eshte i hapur. Qe nga momenti qe ju e ndiqni kompjuterin tuaj dhe deri ne momentin qe e fikni, programi juaj anti-virus do te jete ne funksionim. Vetem ne ato raste ku ju vete e mbyllni me deshire programin, ai nuk do te jete ne funksionim.

Pavaresisht nga madhesia dhe kompleksiteti i nje programi te tille, kompanite qe i prodhojne kane shpenzuar kohe dhe energji per te dale me nje program instalues sa me te thjeshte dhe te shpejte. Pasi blini programin, ose e shkarkoni ate nga rrjeti, mjaton te fusni CD-ne ne CD-ROM tuaj dhe procesi i instalimit do te filloje automatikisht duke ju udhezuar se cfare duhet te beni. Per ata qe e shkarkuan skedarine instalimit nga rrjeti, mjfatojne te klikojne 2 here mbi skedarin setup.exe per te filluar procesin e instalimit. Ky proces mund te zgjati nga 5-60 minuta duke u varur ne menyre te drejtperdrejte nga shpejtesia e procesorit tuaj, sasia e memories, dhe shpejtesia e leximit/shkrimit ne diskun kryesor. Kushdo qe ka 6 muaj qe perdor nje kompjuter mund te instaloje nje program te tille pa problemin me te vogel.

4: Si ta kuptoj qe e instalova me sukses?

Edhe njehere, nese ju i ndiqni me perpikmeri udhezimet gjate instalimit, ne fund fare do te merrni nje mesazh konfirmues qe instalimi juaj u krye me sukses. Zakonisht, do tu duhet qe te rindizni kompjuterin tuaj, ne menyre qe programi te filloje tu mbroje nga viruset e ndryshme.

Nje shenje tjeter dalluese gati me te gjithe programet anti-virus eshte prania e nje ikone ne kollonen horizontale te statusit, ne qoshen e djathte majtas te ekranit tuaj (per te gjithe ata qe perdorin Windows). Nese e shikoni me imtesi ato ikona duke vendosur shenjen e treguesit mbi to, do te shikoni qe njera prej tyre do te jete ikona e programit qe ju sapo instaluat. Nese klikoni me butonin e djathte mbi te do te shikoni nje menu me opsione te shpejta nga te cilat ju mund te zgjidhni. Ne klikoni dy here mbi te me butonin e djathte te miut atehere do tu hapet i gjithe programi ne ekran.


5: Si ta konfiguroj sa me mire per mbrojtje nga viruset ?

Pasi e keni instaluar me sukses, mos kujtoni se tani mund ta beni gjumin rehat. Jeni po aq te ekspozuar aqsa ishit edhe pa kete program me pare, per aq kohe sa ju nuk e konfiguroni ate sic duhet. Ne kete pike secili mund te sjelli eksperiencen e tij, dhe une do tu jap vetem disa keshilla nga eksperienca ime 5 vjecare.

- Asnjehere mos e mbyllni programin por mbaheni gjate gjithe kohes hapur. Programi nuk ju mbron per aq kohe sa nuk eshte ne funksionim.

- Aktivizoni te gjitha llojet e mbrojtjeve qe nuk aktivizohen automatikisht gjate instalimit. Ka mbrojtje si filtrimi i email apo mbrojtja ne rrjet qe jane fakultative qe lihen ne doren e perdoruesit ti aktivizoje.

- Nese ju perdorni nje program si Outlook ose Eudora per te shkarkuar posten tuaj nga nje POP3 server, atehere ju duhet te aktivizoni patjeter mbrojtjen qe ka te beje me filtrimin e email. Kjo mundeson qe cdo mesazh qe shkarkohet nga nje server te filtrohet me pare nga programi perpara se te ruhet ne kompjuterin tuaj.

- Nese jeni nje perdorues i ri i Internetit, duhet te aktivizoni patjeter mbrojtjen e rrjetit qe i jep mundesi programit qe te filtroje cdo skedar qe ju shkarkoni me ose pa vetedije nga rrjeti ne kompjuterin tuaj. Pavaresisht nga eksperienca e secilit ne Internet, kjo u rekomandohet te gjitheve.

- Planifikoni qe te vini ne funksion nje tjeter mundesi qe e ofrojne te tilla programe, filtrimi i gjithe skedareve ne kompjuterin tuaj. Kjo rekomandohet te behet te pakten njehere ne jave dhe keto programe mund ta realizojne kete vete automatikisht, pa qene nevoja qe ju te kujtoheni per nje gje te tille. Mjafton te zgjidhni nje dite te javes dhe nje ore te caktuar, dhe programi do ti zere te gjithe skedaret me rradhe per te pare nese keni ndonje te infektuar me virus.

- Te pakten 1 here ne muaj, ose me shpesh, duhet qe te instruktoni programin tuaj per te pare nese ka nje version me te fundit te tij te cilin ju mund ta shkarkoni automatikisht. Zakonisht, vete programet komunikojne me kompanite e tyre per te pare nese nje version i ri egziston, dhe nese po, ndryshimet me te fundit shkarkohen dhe instalohen ne kompjuterin tuaj. Do ta shtjelloj me ne detaj rendesine e kesaj pak me poshte.

- Merreni gjithmone seriozisht te gjitha paralajmeret qe u jep programi anti-virus dhe asnjehere mos kompromentoni sigurine e sistemit tuaj. Vete programi do te marri masa per ta pastruar sistemin tuaj, dhe do te kerkoje vetem aprovimin tuaj. Nese ju refuzoni, do te jeni te ekspozuar per te infektuar gjithe sistemin.

- Lexoni gjithe dokumentacionin e mundshem qe shoqeron programine instaluar. Sa me shume ju dini per ate program, aq me mire do te jeni ne gjendje qe ta vini ne perdorim per mbrojtjen e informacionit tuaj elektronik.

6: Dua te di me shume se si funksionon nje program i tille...

Pa dashur te hyj ne detaje qe nuk i hyjne ne pune askujt, do te mundohem qe tu jap nje ide ne vija te trasha se si funksionon nje program i tille.

Konsiderojeni kompjuterin tuaj si nje shtepi qe ka dyer e dritare ku mund te hyjne insekte vdekje prurese. Dyert e dritaret e shtepise jane mjetet e komunikimit qe ju perdorni ne Internet sic jane email, navigimi i internetit, shkarkimi i skedarevee nga webi. Shtepia po u la per shume kohe pa pastruar ze pluhur dhe e njejta gje ndodh edhe me kompjuterin. Rolin e fsheses ne kompjuterin tuaj e luajne pikerisht antiviruset qe heqin pluhurin dhe insektet qe infektojne shendetin e kompjuterit tuaj. Pra ne gjuhen popullore, antivirusi eshte nje filter qe nuk lejon qe ne shtepine tuaj te futet as pluhur dhe as insekte qe jane te demshme per shendetin tuaj.

Le te hidhemi ne gjuhen teknike. Nje program i tille ben nje skenim ne kohe reale te te gjitha operacioneve qe kane te bejne me shkrimin e informacionit ne kompjuterin tuaj. Funksioni i dyte komplimentar eshte ai i i monitorimit te plote i te gjitha programeve qe funksionojne ne kompjuterin tuaj. Jo te gjitha programet jane programe qe u vine ne ndihme njerezve per te rritur produktivitetin e tyre, ka edhe programe qe shkruhen per qellime te pasterta shkaterruese dhe denigruese te punes se individit. Pra roli i programit anti-virus nuk lejon qe dikush tu shkruaj ne kompjuter nje skedar qe mbart nje infeksion, ashtu sikunder nuk lejon qe dikush te vere ne funksionim nje program qe mund te jete me pasoja te keqija per sistemin tuaj kompjuterik. Programi nuk i izolon dyert dhe dritaret e shtepise tuaj, thjeshte u ve nje rrjete qe nuk lejon qe te hyjne e te dalin insekte vdekjeprurese.

Shume nga ju ne kete pike po pyesni veten se si ka mundesi qe ky program i njeh viruset. Pergjigjia eshte shume e thjeshte, vete programi mbart nje liste te plote te gjithe viruseve qe njihen deri me sot. Kjo liste ne vetvete mbart "firmen e virusit" sic njihet ne gjyhen teknike. Kjo mundeson qe programi te beje krahasimin e firmes se viruseve ne liste me skedaret e kompjuterit tuaj. Nese krahasimi eshte i suksesshem, atehere nje virus eshte gjetur dhe programi e di se cili virus eshte ai qe ka infektuar kete skedar. Ne rast se krahasimi deshton, do te thote ne shumicen e rasteve qe skedari eshte i "pastert". Kjo nuk eshte gjithmone e vertete pasi mos harroni qe programi vetem njeh ato viruse qe njihen, jo ato qe jane leshuar kohet e fundit !!!!!

Krahas listes se viruseve, programi eshte programuar qe te ndermarri edhe nje seri hapash sa here qe nje virus X eshte zbuluar. Ne shumicen e rasteve skedari qe mbart virusin futet ne karantine qe eshte nje vend ku programi hedh te gjithe skedaret e infektuar ne kompjuterin tuaj dhe nuk lejon asnje program tjeter qe ti lexoje. Ose programi mund te mundohet te fshije virusin qe i eshte bashkengjitur skedarit. Nese ia del ta fshije, skedari mund te perdoret serrisht nga perdoruesi. Ne rast se nuk ja del, atehere programi e izolon ne karantine ose e fshin fare skedarin. Ne kete menyre parandalon shtrirjen e metejshme te epidemise ne kompjuterin tuaj apo me gjere.

Sa here qe ju shkarkoni "updates", programi i shton listes se viruseve viruse te rinj qe jane zbuluar kohet e fundit. Ne kete menyre, programi juaj do te jete ne gjendje qe ti dalloje dhe parandaloje keto viruse para se te jete teper vone per fatin e informacionit ne kompjuterin tuaj.


7: A mund ta bej gjumin e qete tani?

Ne nje bote virtuale ku dite per dite dalin ne skene viruse te reja te panjohura, asnjehere ju apo kushdo nuk mund ta beni gjumin e qete se sistemi juaj eshte 100% i mbrojtur. Sipas disa obzervimeve, qe nga dita e leshimit te virusit te ri duhen plot 48 ore qe te diagnostikohet dhe nxirret nje anti-dot per virusin. Ky antidot do te shkarkohet nga miliona programe qe perdoren nga perdoruesit e thjeshte dhe per kete do te duhen muaj te tere. Prandaj eshte mire qe gjithmone te shikoni nese nje version i ri i programit tuaj ka dale per shkarkim. Gjithashtu, asnjehere mos lini pas dore informacionin ne lidhje mbi problemet e sigurise dhe kercenimet e reja qe lindin ne internet dite per dite. Armiku me i madh jua ne kete lufte kunder viruseve eshte padituria. Gjithmone informohuni mbi gjithcka pasi ka te beje direkt me eksperiencen tuaj ne internet.

Per ata qe duan qe te mos kene te bejne fare me viruse dhe jane paksa fanatike per tu mbrojtur nga viruset, une ju rekomandoj duke qeshur hapat e meposhtme:

- Shkeputni cdo lidhje te kompjuterit tuaj me Internetin duke shkeputur cdo lidhje telefonike apo kabllore qe ju mund te keni. Per aq kohe sa nuk jeni te lidhur fare ne Internet apo ne rrjete te ndryshme lokale, nuk do te keni probleme me viruse!!!

- Mbrojeni kompjuterin tuaj me fjalekalim, ne kete menyre vetem ju mund ta perdorni ate.

- Mos pranoni te instaloni ne kompjuter lojra apo programe qe nuk jane te mbrojtura nga (c) e kompanive qe i kane prodhuar

Po edhe sikur ta keni bere shkeputjen nga interneti dhe ti keni te gjitha programet origjinale nga firma perkatese, duhet te keni edhe disa gjera tjera parasysh, qe te beni gjumin e qete:

1. Kompjuterin ta futni ne nje kasaforte te madhe celiku, qe s'mund ta ngreje askush, se po e hapi kush dhe ju mori pllaken e ngurte te brendshme, ka ne dore te gjitha te dhenat tuaja!


2. Kjo kasaforta duhet te jete prej metali (celik ose hekur) ne menyre qe te veproje si nje "kafaz faradeik". Ekzitojne prej kohesh edhe bomba elektronike, qe dikush i mban ne cante, kalon prane kompjuterit tuaj dhe ose lexon cka keni ju ne pllake, ose jua shkaterron pllaken. Kafazet faradeike kane vetine qe nuk lejojne fushen elektrike te depertoje ne brendesi te tyre. A e dini pse nuk lejohet te mbani ndezur telefonin ose mjete tjera elektrike ne avion? Shpjegimi eshte i ngjashem.

3. Te dhenat e rendesishme ti shkruani ne ate menyre, qe as edhe ju vete nuk i kuptoni. Dikush mund te ju kercenoje, ta ndezni kompjuterin dhe te zbuloni sekretin. Po si mund ta zbuloni ju nje sekret kur nuk e dini as vete?

Nje porosi profesionale e imja eshte se” ato informacione nga te cilat varet jeta juaj ruajini mire, diku larg kompjuterit, ne CD a dicka tjeter”.

Ne e-majlat e moderatorëve tane(Flori Bruqi,Gezim Ajgeraj dhe Engjell Shehut)arritjen shume letra te lexuesve,te cilat pak a shume i moderuam dhe i shkurtuam ...Reagimet tjera te lexuesve , shkencëtareve(profesioniste),Qeverise se Kosoves dhe Microsoft-it i presim .
Shpresojme dhe besojme qe pak a shume ueb faqet tona ne internet :http://flori-press.blogspot.com ,
http://floart.blogspot.com , Alb-Shkenca .org dhe Art-Cafe do te nxjerrin ne shesh se cili program informativ eshte me i miri.Sa i perket punes se Korupsionit te Qeverise “Kosumi”, nuk kemi te dhena dhe neve kësaj radhe nuk na intereson se a ka apo jo korrupsion ne Kosove?...Mal pa thi s’ka,por te jemi me te disiplinuar ne fjalen tone publike!...Mikrosoft-ti mund t’ju padise,poashtu edhe Qeveria.
Shume lehte eshte te zbulohen edhe nofkat?Apo jo te dashur lexues....
Moderatoret e FloArt-it,Flori-Press-it dhe Sport-ritmi i zemres
1.Flori Bruqi-Kosove(administrator-moderatore pergjegjes)
2.Engjell Shehu-Belgjike(moderator per art-kulture dhe shkence
3.Gezim Ajgeraj-Zvicer(moderator dhe web dizajner)

http://flori-press.blogspot.com
http://floart.blospot.com

Prishtine,Belgjike,Zvicer ,16. shtator- 18 shtator 2005.